En möjlighet att påverka framtidens östersjöområde
Just nu pågår ett seminarium på Fårö som handlar om europeisk och internationell säkerhet. Initiativtagare till seminariet är professor Gunhild Beckman f d rektor för högskolan på Gotland.Medverkande är bland andra 19 studenter från Kaliningrad och sex studenter från högskolan i Visby. Seminariet pågår under fem veckor och under de sista två veckorna deltar även 11 journalister från Kaliningradregionen. Seminariets invigningstalare i måndags var Sveriges ambassadör i Washington, Jan Eliasson.
De ville få till stånd ett seminarium med studenter och journalister från Kaliningrad och de ville att seminariet skulle hållas på Gotland.
Kaliningrad, en del av Ryssland, är en enklav utanför EU vid Östersjökusten och i det speciella läget är behovet av diskussioner med Kaliningrad större än med övriga Ryssland, förklarar Jan Eliasson.
Förslagen från Gunhild Beckman och Christer Larsson låg i linje med UD:s intentioner och UD beviljade sitt stöd till seminariet som skulle hållas på FBU Kursgård på Fårö.
Jan Eliasson är sommargotlänning och ser seminariet som ytterligare ett steg mot att göra Gotland till en internationell mötesplats.
<span class=MR>Goda nyheter</span>
I sitt invigningstal i måndags pratade Jan Eliasson om europeisk säkerhetspolitik men också om hur viktigt det är att östersjöområdet även i fortsättningen präglas av säkerhet och fredlig utveckling. Jan Eliasson förklarar att i USA ser man östersjöområdet som goda nyheter ibland alla dåliga nyheter i världen när det gäller kriser, krig och konflikter. Jan Eliasson menar att det är viktigt att komma samman och diskutera viktiga frågor som: miljöproblem, kriminalitet, prostitution och kvinnohandel, narkotikahandel.
De studenter som kommit till Fårö från Kaliningrad är väl utvalda och mycket alerta, förklarar Jan Eliasson.
Det är inte bara vi som ska "mässa" utan det är viktigt att höra studenterna ge uttryck för sina drömmar och associationer. Det är även roligt att se dessa studenter tillsammans med svenska studenter från högskolan här på Gotland, säger Jan Eliasson. Han säger också att för 15 år sedan kunde man inte tänka sig att studenter från den gamla marinbasen i sovjet tillsammans med svenska studenter skulle träffas på Fårö i dag. På Fårö dit utländska medborgare inte hade tillträde för några år sedan.
När man ser tillbaka kan man konstatera att det har varit en enormt positiv utveckling, säger Jan Eliasson.
<span class=MR>Viktig grupp</span>
Gunhild Beckman påpekar att studenterna är en mycket viktig grupp. Till seminariet har man bjudit in studenter med två-tre års erfarenhet av universitetsstudier inom juridik, ekonomi och statsvetenskap. Det är människor som i framtiden kommer in på betydelsefulla samhällsposter i Kaliningrad, människor som kommer att vara med och forma det nya östersjöområdet. Gunhild Beckman påpekar att dessa studenters världsbild är mycket viktig.
Vi vill ge studenterna en bra grund och det är viktigt att studenter och journalister får träffas för att diskutera och lära känna varandra. Ungdomar och journalister är dessutom goda ambassadörer, säger Gunhild Beckman.
Seminariet börjar alltså med att studenterna ska få en grund av kunskaper innan de internationella experterna bjuds in. Tanken med detta är att man ska låta studenterna "bli varma i kläderna" först så att de lättare ska kunna delta i diskussionerna senare.
Vi upplyser studenterna om att nu har vi verkligen lyckats få hit experter och nu har ni chansen att diskutera med dem. Vi hoppas på en öppen diskussion, säger Gunhild Beckman.
Ekonomiskt stöds seminariet av UD men stöd kommer även från Gotlands kommun och från länsstyrelsen och högskolan på Gotland. Gunhild Beckman hoppas att det här kommer att vara det första i en rad liknande seminarier flera år framöver.
På årets seminarium talar bland andra professor Lars Beckman om etnologiska och religiösa mönster när det gäller norra Europa. Professor Hain Rebas (f d försvarsminister i Estland) talar om östersjöregionens historia.
Ambassadör. Jan Eliasson, Sveriges ambassadör i Washington, har hela tiden helhjärtat stöttat seminariet om europeisk och internationell säkerhet på Fårö. Han deltar själv på seminariet som talare.
Professorerna Lars och Gunhild Beckman vid seminariet på Fårö.
Åhörare. Här sitter 19 studenter från Kaliningradregionen tillsammans med sex studenter från högskolan på Gotland och lyssnar.Foto: Ulf Glimfalk
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!