En miljon per tjänst när RAÄ flyttar till ön

Striden är över. Riksantikvarien gillar läget. 140 tjänster på Riksantikvarieämbetet ska flyttas över till Gotland och det kommer nog att gå bra, tänker hon.
- Vi är vana vid att ha verksamhet på olika orter, sa Inger Liliequist när hon besökte Gotland igår.
Men flytten kommer att bli dyr. Verkschefen Sven Göthe räknar med att varje ny tjänst på Gotland kan kosta omkring en miljon kronor.

Gotland2005-04-12 06:00
Sedan regeringen och dess stödpartier förra veckan kom överens om att myndighetsfunktionerna och andra centrala delar av Riksantikvarieämbetet inte ska utlokaliseras till Gotland är Inger Liliequist ganska belåten. Hon hade förstås helst sett att hela ämbetet fick vara kvar i intakt skick i Stockholm, men med tanke på utgångsläget, där 260 tjänster föreslogs flytta till Gotland, så är hon ganska belåten med att det stannar vid 140 utlokaliserade jobb. Det framgick när Inger Liliequist och några av hennes kolleger var på Gotlandsbesök igår.
Detaljerna kring hur flytten ska organiseras är långt ifrån klara, men Inger Liliequist kunde i går ändå redogöra för huvuddragen i det arbete som man har framför sig tillsammans med, Sven Göthe, som är chef för verkssekretariatet, och Marianne Lundberg, som är chef för den antikvariskt tekniska avdelningen.
2007 ska Riksantikvarieämbetet ha etablerat sig på Gotland. De funktioner som flyttar hit är:
Den antikvariskt tekniska avdelningen som jobbar med vård av byggnader och föremål. Här jobbar ett 50-tal personer med att utveckla kunskaper om hur man ska bevara byggnader, kyrkliga inventarier och museiföremål. Bland dessa finns konservatorer med expertkunskaper på olika former av material.
De som arbetar med information och förmedlar kunskap om kulturarv och kulturmiljövård. Bibliotek och arkiv ingår som sagt inte i Gotlandsflytten, men de som arbetar med att presentera kunskapen på webbsidor och med uppbyggnaden av digitala informationssystem kommer att placeras på Gotland. Det samma gäller också de som arbetar med RAÄ:s förlagsverksamhet. Här handlar det sammantaget om ett 40-tal tjänster.
De som arbetar med stödfunktioner, som ekonomi, administration, IT-stöd, växel och förvaltning och det handlar sammantaget om ett 40-tal tjänster.
Ledningen för uppdragsverksamheten med arkeologiska utgrävningar, i dagsläget två tjänster.

"Viss splittring"
Inger Liliequist tror att det kommer att gå bra att bryta ut dessa funktioner från det Riksantikvarieämbete som i dag ligger samlat i ett kvarter intill Historiska muséet i Stockholm. Ämbetet har redan kontor på platser runt om i landet. Sven Göthe håller med:
- Det blir en viss splittring, men Riksantikvarieämbetet kommer även fortsättningsvis att vara en sammanhållen myndighet. Vi har bara verksamheten på olika håll.
För personalen blir det desto mer problematiskt. Marianne Lundberg, som är chef för den antikvariskt tekniska avdelningen, har förstått att hon kommer att få svårt att upprätthålla kompetensen på sin avdelning. Hon räknar med att det kan ta fyra-fem år innan man har lyckats hitta konservatorer och andra som är experter på olika typer av material. Av de 50 personer som arbetar på hennes enhet är det hittills bara en handfull som kan flytta med till Gotland. Men de kan bli fler. Ser de anställda att det som är på väg att byggas upp på Gotland får en ordentlig stadga så vågar kanske fler satsa på att flytta med.
Lokalfrågan är långtifrån klar. Det var en av de frågor som representanterna från Riksantikvarieämbetet dryftade i det möte som man hade med kommunledningen igår. Än så länge vet de bara att Vasallen gärna hjälper till att skapa lämpliga lokaler på P18:s område. Och här kan Gotland kanske innebära ett lyft för verksamheten. När man bygger nytt kan man kanske få mer ändamålsenliga lokaler.
För att kunna hålla den ordinarie verksamheten igång samtidigt som man både avvecklar i Stockholm och bygger upp en ny verksamhet och rekryterar folk på Gotland, räknar Inger Liliequist med att Riksantikvarieämbetet ska få en rejäl ekonomisk kompensation. Hur mycket inte klart ännu. Hur mycket Gotlandsflytten totalt sett kommer att kosta är också svårt att överblicka i dagsläget. Men det blir dyrt, konstaterar verkschefen Sven Göthe:
- En kostnad på en miljon kronor för varje tjänst som flyttas är kanske inte en så tokig gissning, summerar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om