En lovsång till ägget
Ägget är värt betydligt större uppmärksamhet för det fantastiska livsmedel det är. Det kan användas till mycket mer än pannkaka.Det säger Anna Carlström, vd för branschorganisationen Svenska ägg, som i går, på Äggets dag, kom till Gotland för att delta i den äggfrukost som äggproducenterna på ön anordnade på Wisby hotell.
Den höga kostnaden beror på de investeringar vi har gjort för att ställa om från burhöns till frigående höns, säger Tomas Björkqvist, Väte, ordförande i Svensk Fjäderfäskötsel-Svenska Äggs regionförening på Gotland och med i Svenska Äggs styrelse.
<span class='mr'>Inga burar kvar på ön</span>
På Gotland har samtliga äggproducenter avskaffat burarna, som krävs enligt lagen. Men det finns fortfarande burhöns kvar i Sverige, ungefär tio procent av alla värp-höns ungefär 500000 hönor tvingas leva i gamla burar på dispens.
Ett bra påtryckningsmedel för att få de producenterna att ställa om produktionen är handlarna, som jag vill ge en eloge. Först var det Ica och Konsum som deklarerade att de enbart köper in ägg från frigående höns. Nu har även Axfood anslutit sig, säger Tomas Björkqvist.
<span class='mr'>Befarar prissänkningar</span>
Äggpriset till producenten har sänkts och man befarar ytterligare sänkningar, något som kan slå ut många i branschen. För att öka konsumtionen planerar Svenska Ägg en informationskampanj efter nyår.
Diskussionen som var kring kolesterol och ägg får vi fortfarande sota för, trots att man kommit fram till att friska människor kan äta ägg ofta utan att riskera höjda värden. I informationskampanjen ska vi lyfta fram skillnaden mellan svenska och utländska ägg och berätta mer om den märkning av varje ägg som det är lag på sedan 1 juli, berättar Anna Carlström.
En kod stämplas direkt på äggets skal. Det är en ursprungsmärkning som talar om vilket land ägget är producerat i, om det är frigående höns, ekologisk produktion eller burhöns men också vilken gård äggen kommer från. Fast med siffror och bokstäver.
Till äggfrukosten kom ungefär 25 personer. Det var bland andra producenter, representanter för packerierna Kronägg och Got-landsägg, handlare, politiker och tjänstemän från kommun och länsstyrelse. Förutom att äta en frukost med olika äggrätter diskuterade de äggbranschen nu och i framtiden.
<span class='mr'>Garanterar salmonellafria ägg</span>
Tyskland och Österrike har lagstiftat om att förbjuda burarna. EU har ett förslag att samtliga medlemsländer ska ha ställt om produktionen år 2012, men många av de större producenterna i södra Europa har protesterat och vill ha längre tid. Men vi hoppas att det blir 2012, säger Anna Carlström.
Det som gör att fjäderfänäringen på Gotland och i Sverige trots allt överlevt är att man garanterar salmonellafria ägg.
För oss är det självklart att kunna slicka ur skålen med sockerkakssmet eller äta löskokt ägg. Så är det inte i övriga Europa, med undantag för Finland och Norge. Äggen måste vara hårdkokta för att salmonellasmittan inte ska spridas, förklarar Anna Carlström. Till och med i Danmark har man en varningstext på insidan av locket till äggkartongen.
<span class='mr'>"Ni har ett guldläge"</span>
Magnus Bolin, Gotlandsägg, som packar 95 procent av de ägg som produceras på Gotland, berättar att det årligen dör ungefär 5000 människor i salmonella i Tyskland, direkt relaterat till ägg.
Pernilla Kjellström som nyss börjat arbeta på högskolan efter elva år i USA lyssnade förundrad på allt som sas.
Jag hade ingen aning att det var sådan skillnad på svenska och utländska ägg. Ni har ju ett guldläge att sälja på kvalitet, även om priset är lite högre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!