En knopp med egen festival
Gotländsk, mjäll sparris får sin egen festival i slutet av maj månad.Sparris är tänkt att bli säsongsförlängare för öns turism framöver och en produktgren att räkna med för lantbruket.I pingst öppnas sparrisriket, både bland odlare och restauranger.
För drygt ett år sen började sparrisfestivalen ta form.
Det är fråga om en gotländsk primör som återigen fått fart. I år odlas dubbelt så mycket sparris här som i fjol, det vill säga cirka 15 ton mot fjolårets sju och även nästa år blir det ökning.
<span class='mr'>Grön vann över vit</span>
För lantbrukets del gäller det att kunna ha sparris som en näring, ett av flera stadiga ben att stå på.
Det är sparrisodlarna Ulf Smedberg, Smide i Ekeby, och Tomas Pettersson, Stenhuse i Sanda, överens om. De står idag för två tredjedelar av den gotländska sparrisodlingen. Tillsammans med flera andra stora sparrisodlare har de öppet hus på sina gårdar i pingsthelgen för att visa odlingarna.
Det är främst grön sparris som odlas numera, medan den vita var vanligare tidigare.
<span class='mr'>Cykelpaket</span>
När gotländsk sparris var en känd vårprimör på 1950- och 60-talen så var det den vita, säger Ulf Smedberg. Nu är den gröna mer populär.
På 1960-talet blev Gotandssparrisen utkonkurrerad av polsk sparris.
Nico Deinum är ledare för det marknadsföringsprojekt som dragit igång sparrisfestivalen. Han berättar att det blir mjukstart i år, men ser också en rad idéer för större festivaler kommande år.
Det kan bli cykelpaket med gårdsbesök, plockning av sparris och sedan restaurangbesök med mera.
<span class='mr'>Klar förlängare</span>
Leif Wictorén på Gotlandsresor ser festivalen som en klar säsongförlängare och krögarrepresentanten Rickard Hasselblad, Ljugarn, har lyckats med en femrättersmeny, som bland annat avslutas med vaniljmarinerad sparris.
Festivalens huvudman är hushållningsällskapet som samarbetar med sparrisodlarna, restaurangerna i Kulinariska Gotland, Regional matkultur, Gotlandsresor, Gotlands turistförening och Konferens Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!