"En högskola för hela studenten"
Högskolan på Gotland är på väg mot något helt nytt.Nästa höst förvandlas den till Sveriges första "liberal arts college".
Foto:
- Vi ska satsa på både bredd och djup. Och personlig utveckling, säger han. De nuvarande programmen skrotas och valfriheten ökar för studenterna.
Leif Borgert, högskolans snart avgående rektor, är pappa eller arkitekt till nydanandet. Och han tror det kommer att skapa ny entusiasm bland både studenter och lärare. Och han ser det även som en överlevnadsfråga för högskolan.
- Vi måste hitta en ny attraktivitet för att kunna locka fler campusstudenter. Annars finns risk att Högskolan på Gotland utvecklas till enbart en distanshögskola, säger han.
Smala program
Leif Borgert talar också om att komma bort från dagens, som han tycker, fabriksliknande utbildningsmodell där det mesta är utstakat i förväg. I stället ska den enskilde studenten få ökad möjlighet att själv kombinera ihop sin utbildning.
- Idag finns cirka 3 000 programalternativ att välja mellan i den svenska högskolan, de flesta är treåriga program som leder till en kandidatexamen. Programmen är ofta väldigt smala och jag vet att många studenter har en väldig ångest inför de här valen. Det är ju så viktigt att välja rätt, säger han.
För att komma bort från denna valets ångest och för att slippa gå en färdigsnitslad utbildningsbana inför Högskolan på Gotland en för Sverige helt ny form av utbildning. Efter modell från främst USA, men även lärosäten i flera europeiska länder, införs så kallad liberal education, Högskolan på Gotland blir från höstterminen 2009 ett "liberal arts college".
Leif Borgert översätter det med: En högskola för hela studenten.
Snitslad bana
Man ska inte bara få utbildning utan även bildning, engageras i kultur- och samhällslivet och utvecklas som person. Och han är övertygad om att det ger ökad konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
- I stället för program väljer man huvudområde, det kan vara spelutveckling, arkeologi, industriell design, historia med mera. Hälften av studietiden kommer att ägnas åt det, och där blir det en i förhand snitslad bana ungefär som i dagens programundervisning, berättar Leif Borgert.
Men resten av tiden ägnas dels åt kurser i bildning och färdighet (20 procent av den totala studietiden), och dels åt fritt valda kurser (30 procent av studietiden).
För att öka kursutbudet har högskolan ingått samarbete med Uppsala universitet. Avtalet blev klart nu i veckan.
- Våra studenter kommer att ha tillgång till i princip hela deras kursutbud. Och en del av deras lärare kommer att ha en del undervisning här, säger Leif Borgert.
Själv får han dock inte vara med om själva genomförandet av allt det nya. När höstterminen startar går han i pension, han gör sin sista arbetsdag i Visby den 31 augusti.
Återvänder hem
Sen bär det hem till Dalarna, Leif Borgert har pendlat mellan Visby och Falun under de fem år han varit rektor för Högskolan på Gotland.
- Men snart flyttar min fru och jag till Orsa där vi båda kommer ifrån. Där ska vi leva vårt pensionärsliv, säger han.
Ålder: fyller 65 år den 2 september
Familj: hustru Birgitta (barnmorska), vuxna barn samt barnbarn
Yrke: Högskolerektor, nu på Gotland, tidigare Dalarna. Dessförinnan högskolelärare samt cirka 20 år i näringslivet som chefsutvecklare, konsult med mera.
Utbildning: civilekonom, doktor i företagsekonomi
Passion: jazzmusik, spelar saxofon och har bland annat varit storbandsledare.
Familj: hustru Birgitta (barnmorska), vuxna barn samt barnbarn
Yrke: Högskolerektor, nu på Gotland, tidigare Dalarna. Dessförinnan högskolelärare samt cirka 20 år i näringslivet som chefsutvecklare, konsult med mera.
Utbildning: civilekonom, doktor i företagsekonomi
Passion: jazzmusik, spelar saxofon och har bland annat varit storbandsledare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!