En historisk pusselbit
Ett otränat öga ser bara uppgrävd mark och några stenar.Men Dan Carlsson kan se att ängen vid Lilla Hultungs har fungerat som både åker, gravplats och boplats.- Det här blir en pusselbit i historien, säger han.
UTGRÄVNING. Med hjälp av de olika skikten av jord kan man fastställa att marken har använts både som åker, gravplats och boplats.
Foto: Petra Jonsson
Under ängsmarken har man hittat mynt, keramik, glas och pärlor, men det mest intressanta är det som syns som långa spår kors och tvärs över grävytan.
- Det är spår efter en årder, som var en enkel plog. Det visar att bönder har arbetat här mellan år 100 och 600 efter Kristus, berättar Dan Carlsson som leder kursen.
Gödsel skyddar
Årderspår är vanliga på Gotland och inget märkvärdigt för en van arkeolog som Dan Carlsson, men i Hultungs förekommer de på större ytor än han tidigare sett.
- Det är fascinerande. Här har de bevarats väldigt bra tack vare att gödsel och jord lagt sig som ett skyddande lock ovanpå, säger han.
Men marken i Lilla Hultungs har inte bara använts som åker. Fynd av kranium och pärlor tyder på att platsen använts som gravplats under år 600 - 900.
Därefter har ett hus byggts. Det enda ett otränat öga ser är jord och några stenar i ett hörn, men Dan Carlsson kan berätta att ett traditionellt medeltida trähus med golv och tak av trä har stått på platsen mellan 1100 och 1350.
- Sedan övergavs huset, kanske på grund av digerdöden eller vår vän Valdemar Atterdag.
Lägger pussel
Han drar slutsatsen att personerna som bott på gården ägnade sig åt jordbruk.
Keramiken som hittats är importerad och tyder på att det inte var en särskilt fattig gård.
Fynden som gjorts är viktiga för Dan Carlssons forskning. Med hjälp av skrivna källor börjar han skapa sig en bild av hur de gotländska medeltidsgårdarna byggdes och användes.
Så småningom ska hans erfarenheter bli en bok.
- Vi har väldigt mycket lösfynd och silverskatter på Gotland, men vi har hittat väldigt lite gårdsmiljöer. Det här blir en pusselbit i historien. För det är det vi gör, vi lägger pussel, säger han.
Fler gravfynd
Just när GT är på väg att lämna utgrävningen ropar Gunilla Hammarsjö att hon hittat något i sin stora sil.
- Ett kranium, säger hon och håller upp en liten jordig bit av en skalle.
Tidigare har gruppen hittat nästan exakt samma del av ett annat kranium. De kommer båda från gravarna och kan alltså vara 1 400 år gamla. Av sömmarna på kraniets ovansida kan Olga Kurowski konstatera att det kommer från en äldre person.
- På unga människor är sömmarna inte hopväxta, förklarar hon.
- Den kanske var lika gammal som jag, skrattar 64-åriga Gunilla Hammarsjö.
Fotnot: Den danske kungen Valdemar Atterdag ockuperade Gotland 1361 och man räknar med att 1 800 personer dog i striderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!