En glasblåsares fotarbete

Glas-fnas innanför tröjan, eller i värsta fall i kalsongerna är kanske inte direkt vardagsmat för en glasblåsare, men det häner ju.

Gotland2006-06-16 06:00
Christer Mattsson har haft Visby Glasblåseri i tio år nu, men någon virtuos anser han sig inte vara.
- Hade det inte varit för allt arbete runt omkring så skulle det nog se annorlunda ut, säger han och bläddrar frenetiskt i den nya kassaapparatens manual.

Glasvirtuos
- De första glasen man gör brukar vara charmiga, sedan följer femtio år av medelmåtta innan man förhoppningsvis blir en virtuos, fortsätter han och ser än mer förbryllad ut när han stirrar på den krånglande kassan.
Fast tio år är bara den tiden han haft sitt glasblåseri i Visby, själva hantverket började han med långt innan. Utan den minsta tro på att han hade någon som helst konstnärlig gen inom sig.

Otroliga fötter
Hans läromästare fick glasblåsarstarr och Christer fick klara sig själv. Men nu är det han som får lärlingarna att baxna över det arbete han utför.
- Hans fötter är helt otroliga, säger Emma Sandblom och syftar på inget mindre än glasens fötter.
- Ja de brukar gilla mitt fotarbete, instämmer Christer och ler lite finurligt.
I den oväntat svala lokalen i innerstaden svingar Christer skaftet för att få till ett välsvarvat glas, ett snabbt blås i pipan och sedan på plats vid bänken för att fortsätta rulla och svarva den glödande glasmassan.

Återvinning
Utanför hörs ett svagt skrammel som växer sig starkare, det är dagens flasktransport som anländer på packmoppe.
- Jag använder bara återvunnet glas, därför har jag inte så många färgkombinationer utan håller mig mest till grundfärgerna blått, grönt och ofärgat, förklarar Christer.
För den oinvigde känns det lite nervöst när han viftar med 1200-gradigt glas lite över allt. Han är kvick i de olika momenten för att glaset inte ska bli för kallt, och påföljden bli att det spricker.

Brännhett
Christer berättar om ett tillfälle då han tappade en varm glasgrej så den sprack, bitarna sprätte över hela lokalen och hamnade på silkespappret vid disken som fattade eld.
- Ibland händer det ju att glas-fnas hamnar innanför tröjan, då är det bara att bita ihop och inte försöka skaka ur det ur tröjan. För då lär glaset bara byta plats och du får fler än ett brännmärke, säger han och drar på mungiporna.

<b>Text och foto: Paula Zielinski</b>
Framgångstips för glasblåsare
Stoppa inte huvudet för långt in i ugnen, risken för oönskad luggpermanent är överhängande.
Greppa inte tag i fel ända av pipan, brännmärkning är inte att rekommendera om man inte vill förväxlas med boskapsdjur eller ansöka om statistroll som Jussi i Bröderna Lejonhjärta
Till sist, gift dig rik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om