En epok går i graven

En mötesplats.Det kan man verkligen kalla Borgen i Visby.När fastigheten nu ska säljas är det också en epok som går i graven.

Gotland2007-05-15 01:10
En som varit med och minns många glada möten från tiden i Borgen-huset är Agne Persson som var chef där i tio år, mellan 1971 och 1981.

-Det roligaste var nöjesbiten, att få hit bra orkestrar som lockade folk till Borgen så att det blev populärt, berättar han.

I dag är Agne och frun Birgit pensionärer efter ett strävsamt yrkesliv. Först i Småland där Agne Persson var föreståndare för Folkets Hus och Folkets Pars i Hultsfred när han blev erbjuden jobbet som chef för föreningshuset Borgen i Visby.

Klippalbum
Agne visar artiklar i ett klippalbum som visar att ekonomin för Borgen inte var den bästa när han kom. Det var hans uppdrag att få ordning på denna och göra huset till en attraktiv mötesplats för gotlänningar och turister.

Och fortsätter man att bläddra i samma album visar senare artiklar att det lyckades han med.

Som mest var Agne chef för ett 60-tal anställda på somrarna och cirka 20 på vintersäsongen. Borgen var på den tiden enda stället att hyra in sig för större konferenser i Visby, det här var precis innan Snäck byggdes.

Men för många gotlänningar är Borgen mest förknippat med dans och musik.

Väldigt populära
-Ingmar Nordströms var här en vecka varje sommar och de var väldigt populära, minns Agne som efter chefskapet på Borgen köpte Donners plats hotell som han och hustrun Birgit drev fram till 2001 då de sålde till dåvarande Faktab, nu Payex. Däremellan hann Agne också med några år som Barnens Dag-general i Visby.

-Cornelis Vreeswijk var här och spelade och Clas Edmark, samma dag som hans "Blad faller tyst som tårar" gick upp på Svensktoppen spelade han på Borggården.

Borgen har också sedan länge varit en mötesplats för politiker. En gång i månaden sammanträder här kommunfullmäktige i Gotlands kommun, under en tid nere i Pelarsalen men på senare tid i Teatersalongen. Något som man kommer att fortsätta med även efter försäljningen.

-Jag minns första gången fullmäktige skulle sammanträda efter den stora kommunsammanslagningen, det var precis när jag kommit hit och det var inte alla som gillade den förändringen, verkligen inte, säger Agne Persson och skrattar.

För Agne finns Borgen fortfarande med i vardagen på sätt och vis:

-Jazzträffarna för pensionärer på måndagarna är ett fint initiativ och det händer att jag äter lunch där då och då.

Kanske kvar för danslystna
Kanske blir Borgen kvar som mötesplats för båda danslystna, politiker och lunchgäster. Kanske blir det något helt annat.

Den som lever får se.

Det som är klart är att Gotlands kommuns engagemang i Borgen är slut.

1960, föreningshuset invigdes den 6 mars.

1996, bytte föreningen namn från Föreningen Visby Föreningshus till Kulturhuset Borgen ekonomisk förening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om