Smittskyddsinstitutet har nu slagit fast att massvaccinationen mot svininfluensa räddade 60 människoliv, fem miljoner svenskar fick sprutan. Av dem drabbades 168 av narkolepsi, en av dem en 15-årig pojke i Fårösund.
- Ställer man det här i relation är det svårt att veta vad som var klokt, säger Sven Blomqvist.
70 procent på ön
Sverige var det land som vaccinerade allra mest, 60 procent av befolkningen fick sprutan. På Gotland var siffran ännu högre - 70 procent.
- På Gotland hade vi inga dödsfall över huvud taget i den här pandemin, vad vi vet om, säger Sven Blomqvist.
Smittskyddsinstitutets utvärdering visar också att svininfluensans konsekvenser för samhällsviktiga verksamheter var obetydliga. Till det kommer nu siffror från länder som inte genomförde en massvaccination, utan bara gav sprutan till så kallade riskgrupper.
Mycket färre i Tyskland
I Tyskland vaccinerades bara åtta procent - men dödligheten var lika stor som i Sverige.
Var det nödvändigt att massvaccinera?
- Det vet vi inte.
Vad tycker du själv?
- Utifrån vad vi då visste så var det ett klokt beslut. Samtidigt kan man vara efterklok, men om vi inte gjort den här vaccinationen hade vi inte fått veta så mycket om biverkningar till exempel.
Har det påverkat folks vilja att vaccinera sig i allmänhet?
- Det har vi redan märkt. Vi har haft ett lägre intresse för vårt vanliga vaccinationsprogram mot influensa på hösten. Särskilt sista året. Det är en negativ effekt av det här.
Försvarar sig
På Smittskyddsinstitutet konstaterar statsepidemiologen att en inställd massvaccination bara hade gett ett svar - hur många som avlidit. "Varje svårt fall skulle ha skyllts på beslutet att inte vaccinera och vi hade inte fått kännedom om att vaccinet kunde bidra till narkolepsi".
- Det har varit en dyrköpt kunskap, konstaterar Sven Blomqvist.