En bygd utan kaffe
Klockan är strax efter 12. Trots att det är mitten av september är det sommarvärme ute. På restaurang Tärnan, eller Hemse matsal som den också kallas, försöker några matgäster lapa lite sol på uteserveringen.
Men i och med att det är gångavstånd från centrala Hemse slinker det in folk från alla möjliga håll.
Kul med varierad mat
Vid ett bord på uteserveringen sitter tre herrar och en dam och diskuterar ivrigt. Nyfikenheten är genuin när jag avbryter och presenterar mig. Visst är jag välkommen att slå mig ner. Inga problem
De presenterar sig laget runt. Kurt Nordgren, Niklas Kvarnstedt, Gill Nordgren och Ulf Strandnert. Jag ser fundersamt upp från mitt block. Två Nordgren...
- Vi är inte gifta förklarar Gill snabbt.
Okej.
- Vi är syskon inflikar Kurt.
Det var tydligen viktigt att poängtera det.
- Hon är dessutom min chef, vd för företaget, fortsätter Kurt.
- Ja fast han var vd över mig i ett annat företag replikerar Gill.
De skrattar och bubblar på. Jag har lite svårt att hänga med i svängarna.
Gänget är stammisar på Tärnan och företaget, Däckia Hemse, ligger endast ett stenkast bort. Det är den spännande och goda maten som lockar. Kul med variationer från andra länder får jag höra. Idag är det vinstuvad potatis med choritzo som gäller.
Samtalet kommer snabbt in på företagande. Vilket är bäst, att vara anställd eller egen? Åsikterna går isär.
Ulf som idag prytt sitt huvud med en cowboyhatt menar att det är skönare att vara egen. Som anställd är man så låst
Kurt som nu är anställd under syrran tycker tvärt om. Efter att ha varit egen företagare under ett flertal år trivs han med att slippa ansvaret.
Skönt med landsbygden
Efter ett tag glider samtalet över till orten. Närheten till jobbet är viktig. Därför bor tre av dem en bit utanför Hemse i närliggande socknar. Att det ligger på landet är skönt.
- Jag tycker att det är underbart. Vi har allt här i Hemse. Man känner till kunderna och de vet vilka vi är säger Gill.
Just Däckia som både säljer biltillbehör och utför reparationer är ett företag som gynnas av den strida ström turister som flödar på södra Gotland under sommaren förklarar Kurt.
Många besökare säger att det är billigare och att det är kortare väntetider än på hemorten. Därför passar de på att åka förbi när de är i närheten.
Fast samtliga vid bordet är överens om att den lilla orten också ställer högre krav på dem som företagare. Bemötandet är väldigt viktigt. Kunderna stannar bara kvar om det är bra service. Det går heller inte att ta ut lika höga priser för varorna som i Visby.
Fördelen är friheten.
- Vi kan styra lite som vi vill. Behöver någon vara ledig en dag från jobbet så går det ju faktiskt att boka av kunder säger Gill.
Dessutom kan utvecklingen gå riktigt snabbt. Gill gjorde praktik på Däckia från november förra året till april i år. Nu är hon vd.
Alla är förvånansvärt nöjda över att bo på en liten ort fem mil från stan. Det är bara en sak som skaver.
- Allt stänger tidigt. Man kan ju inte ens få sig en kopp kaffe på kvällen, säger Ulf menande.
Inte mätt på soppa
Trots det fina vädret har några matgäster valt att fly solen. I Tärnans innematsal sitter Lars Håkansson och Erik Karlsson. Det är inte svårt att gissa vad de jobbar med. Efter att ha sett ambulansen på parkeringen utanför är kläderna ganska avslöjande.
Valet av lunchställe var enkel.
- Det finns bara en restaurang här i Hemse. På det andra stället var det bara soppa, säger Lars.
Jag förstår efter ett tag att deras definition av restaurang är ett ställe som inte bara serverar soppa (för det blir man ju inte mätt på) utan riktig mat.
Engagerad i bygden
Som ambulansförare arbetar Erik och Lars ständigt under press och oregelbundna arbetsbördor. Det går liksom inte att förbereda sig på att människor ska behöva åka ambulans då eller då.
Idag finns det tid att sitta ner och äta lunch i lugn och ro.
Vården är ett av de områden som alltid diskuteras på Gotland och stora indragningar har tidigare gjorts berättar Erik och Lars. Själv har jag läst i medierna att Slite så sent som i februari blev av med sin ordinarie ambulans nattetid. Ersättningen blev ambulanshelikoptern.
- Jag tycker att det diskuteras nya nedläggningar varje år. Så det är lite oroligt, säger Erik.
Så här i valtider är det i princip svårt att undvika att samtalet glider in på politik. Det visar sig att Lars är en starkt engagerad centerpartist. Landsbygdsfrågan är väldigt viktig för honom.
- Man drar in på allt och landsbygden utarmas. Man vill bo på landet men det får inte kosta något, säger han.
I Hemse bor det ungefär 1800 personer och det är inte helt lätt att få jobb. Men är man född i Hemse stannar man också kvar där tror Lars. Man hittar på sätt att försörja sig.
- De som bor här har ju butiker och småföretag, säger han.
Själv skulle han inte vilja bo i Hemse. Där stänger allt så tidigt och det finns inte så mycket caféer. Vill man få en kopp kaffe efter jobbet så är det kört.
Åter igen det här med kaffet. Det verkar vara en viktig parameter.
Erik däremot anser inte att det är så hemskt med Hemse. Han bor i Levide och är nöjd med läget. Här har han sin bekantskapskrets, sina vänner, sin familj.
Lars erkänner att Hejde, där han bor, visserligen heller inte är någon metropol. Men där har han i alla fall nära till havet.
Det är också viktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!