"En bra början men alltför många vikarier"

Familjeläkarmodellen har som helhet förbättrat förutsättningarna för en bra primärvård på Gotland. Men trots detta så klarar man inte målsättningarna och man har inte förmått att minska den stora bristen på ordinarie distriktsläkare.
Slutsats, det är alldeles för många vikarier

Gotland2005-05-24 06:00
Detta framgår av den rapport som konsultföretaget Inregia AB nu har lämnat till hälso- och sjukvårdsnämnden, Hsn. Av utredningen framgår att familjeläkarmodellen fungerar och att det finns goda förutsättningar att fortsätta med modellen och utveckla den.
Men kvarstår gör problemet med att man med nuvarande resurstilldelning och strukturella förutsättningar inte kan leva upp till alla målsättningar.
Familjeläkarmodellen har heller inte klarat av att få bort den höga vakansgraden bland distriktsläkarna, vakanser som man har fått klara med hyrläkare och andra vikarier.
Man hade också hoppats på mer av utvecklingsarbete, samverkan, kvalitetsarbete och förebyggande insatser. I viss mån har man lyckats med sådana förbättringar i Visby.
Men på landsbygden "arbetar man på som förr".
Konsulterna skriver vidare i sin rapport att det finns anledning att arbeta vidare med informationsdelen. Just informationen till befolkningen, patienter och vårdgrannar har varit otillräcklig. "Listningen har kommit att bli stelbent, arbetskrävande och källa till frustration för de gotlänningar som av någon anledning vill byta familjeläkare eller vårdcentral", skriver Inregia AB.
Det är därför viktigt att framtida förbättringar utgår från verkligheten och tar hänsyn till problemen med de långvariga läkarvakanserna, som vården på Gotland brottas med. Konsulterna har också lämnat med en lista på förslag till förbättringar:

Förslag till förbättringar
Att stödja utveckling av teamarbete med patienten i centrum;
Att skapa en gemensam resurs för att stödja kvalitetsarbetet;
Att förbättra information och samverkan mellan de olika vårdgrenarna, i synnerhet i samband med vårdplanering och hemskrivning och remisser;
Att ta fram en modell för hantering av "gråzoner" mellan olika vårdgrenar;
Att utveckla samarbetet om vården av äldre och förändra ersättningen för personer i särskilt boende;
Att se över resurstilldelningen med hänsyn till möjligheter till utökad samverkan mellan primärvård/sjukhusvård/omsorger och primärvårdens struktur och arbetsformer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om