En besparing som rör upp känslor landsbygden

- Ett fullständigt galet sätt att spara pengar. Här uppmanar kommunen människor att bo kvar hemma när de blir gamla. Och sedan tar man ändå beslut som gör att människor kan tvingas flytta därför att den kommunala servicen försvinner. Det är diskriminering mot landsbygden.

Gotland2005-04-07 06:00
Karl-Erik Persson vid Stenstugu i Västerhejde är besviken och upprörd över att tekniska nämnden vill ta bort snöröjningen på de privata vägarna, eller enskilda vägar utan statsbidrag, som de officiellt heter.
Tekniska nämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde om en del besparingar för att klara kommande års budget.
Ett av dess är att ta bort snöröjningen på de privata vägarna. Det handlar om drygt 800 vägstumpar runt om på Gotland.
Vägar som är mellan 100 och 800 meter långa.Tillsammans utgör de 33 mil av öns vägnät. Många leder ned till en gård, längs andra finns det flera hus.

Organisation behövs
- I stället för att ta bort snöröjningen kunde väl kommunen låtit oss betala för den, precis som för annan kommunal service, tycker Karl-Erik Persson. Att var och en vid dessa vägar ska sköta snöröjningen kommer att kosta oerhört mycket och knappast vara genomförbart. Många som bor vid de här vägarna är gamla. Det behövs någon som organiserar det här. Och när plogbilarna ändå är ute på de större vägarna så är i alla fall jag beredd att betala för att den ska svänga in här också. Även om vi nu kan få vänta på att få plogat så vet vi att plogbilen kommer. Om den inte gör det kommer det att skapas en väldig oro. Vad händer om man får en hjärtinfarkt en snöig dag och ambulansen inte kan ta sig fram?

Smalt och kurvigt
Göran Lindström, chef för tekniska förvaltningens gatu- och markavdelning, säger att Gotlands kommun är en av få kommuner som fortfarande har kvar snöröjningen av dessa vägar, något som infördes vid kommunsammanslagningen 1971.
- Visst är det många som berörs, men man får inte glömma att detta är privata vägar. Och den som äger vägen är skyldig att se till att det är plogat så att brevbärare, hemtjänsten, mjölkbilen och andra kan komma fram, säger han. Många av dessa vägar är heller inte byggda för traditionell snöröjning. De är smala, kurviga och med växtlighet på sidorna som försvårar för plogbilen att komma fram.
Att ta ut en avgift mot att kommunen fortsätter att sköta snöröjningen ser han inte som något alternativ. Möjligen kan han tänka sig att kommunen ställer upp med en lista över privata entreprenörer på samma sätt som man gjorde när snöröjningen för pensionärer drogs in för ett par år sedan.
- Dessa vägar har alltid debatterats. När vi drog in sommarunderhållet för ett antal år sedan blev vi fullständigt nedringda. Det var första gången jag tappade rösten på jobbet därför att jag fick svara i telefon hela tiden. Och jag räknar med att många kommer att ringa även om det här, säger Göran Lindström.

Oenigt beslut
Men sista ordet är inte sagt. Tekniska nämnden var inte enig utan beslutet drevs igenom av socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.
- Vi var emot beslutet eftersom det är alldeles för dåligt underbyggt. Man har inte tittat på konsekvenserna och vem som ska betala notan i framtiden. Hemtjänsten och sjuktransporter måste fram och alla dessa vägar leder inte fram till en rik bonde med traktor och egen plog, säger Kjell Skalberg, centerpartistisk ledamot i tekniska nämnden.

Äldre tvingas flytta
Även om snöröjningen av de privata vägarna är ett frivilligt åtagande för kommunen så anser han att den bör finnas kvar.
- Nu kommer många äldre att tvingas flytta till ett särskilt boende i någon tätort.
Kjell Skalberg är också övertygad om att ett sådant här beslut kommer att leda till massor av skyltar om privat väg och kanske till och med bommar.
- Många av de här vägarna leder vidare till en strand eller ett änge. Och då kommer det inte att gå att komma fram dit, säger han.

Definitivt beslut i november
Dessutom är det mer rationellt att låta den snöröjare som plogar de större vägarna svänga in på de privata vägarna än de boende ska behöva anlita någon annan som ska ligga och köra kors och tvärs över ön för att ta hand om dessa vägstumpar, påpekar han.
- Jag har varit i kontakt med LRF i dag och de funderar på att agera. Och kanske kan vi ta upp frågan på nytt i nämnden även om beslutet är fattat. Där har vi inte funderat klart ännu, säger Kjell Skalberg.
Tekniska nämndens förslag till budget och besparingar ska behandlas av kommunens budgetberedning. Definitivt beslut tas i november då budgeten för de kommande åren klubbas i fullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om