En av grisarna hade salmonella
En av grisarna på en Gotlandsgård hade salmonella. Det var för några veckor sedan som slakteriet vid en rutinkontroll upptäckte smittan.
I ytterligare ett fall hittades en misstänkt smitta på en gris men det går det inte att fastställa att det är salmonella.
- Vi räknar med att det inte finns någon smitta kvar på gården, men vi kommer att fortsätta ta prov, säger Håkan Onsjö som anser att han har bra kontroll på smittspridningen.
Djuren slaktas
Gården är spärrad vilket innebär att djurägaren inte kan flytta djur till och från gården. Dessutom har saneringsåtgärder vidtagits i de utrymmen på gården där smittan kan finnas.
- Det är tungt för djurägaren.
Minst en månad tar det innan man säkert kan säga att gården är fri från smitta.
- Djuren som har salmonella slaktas. Det är enklast och billigast, säger Håkan Onsjö.
Får människor salmonella får smittan får läka ut av sig självt.
Symptomen på salmonella är diarré, feber och sänkt allmäntillstånd. Inget av de djur som finns på gården har visat några sådana tecken.
- I Sverige ses salmonella som ett stort problem och vi har ett oerhört radikalt program för att bekämpa sjukdomen. I övriga Europa ser man inte lika allvarligt på smittan, säger Håkan Onsjö.
grisproduktion
Hur de två grisarna på gården fått salmonellan är inte känt.
- Den kan vara fåglar som spridit smittan, säger Håkan Onsjö.
Gården där salmonellan upptäckts ligger på södra Gotland och sysslar med grisproduktion. Det finns plats för 700 suggor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!