Emerich Roth samlar ungas brev i en bok
Romaskolans åttondeklassare fick träffa Emerich Roth igår. Under sina 13 år som föreläsare i svenska skolor har han träffat omkring en halv miljon skolungdomar.Mötet med den 82-årige överlevaren från nazisternas koncentrationsläger väcker tankar och känslor. Nu jobbar Emerich med att sammanställa en bok med utdrag ur brev som han har fått från ungdomar.
I flera timmar följer åttondeklassarna koncentrerat föreläsningarna på Roma-bions scen. Efteråt har de många intryck att smälta.
Josefine Adman, Kristoffer Andersson, Simon Jakobsson, Victor Olofsson, Sara Ljung, Sadim Engstrand och Jonna Andréeff trängs på en bänk på skolgården. Visst vet de en hel del om det som hände under andra världskriget och visst kände de till att det fanns koncentrationsläger, men aldrig har de hört någon berätta som Emerich, han som faktiskt var med och som lyckades ta sig levande därifrån.
- Man vill veta mer, förklarar Simon Jakobsson.
Handlar om kärlek
Vi pratar om kopplingen mellan Emerich och Patrik. Vad är det som binder dem samman och vad är det som skiljer dem åt.
Josefine Adman tycker att det handlar om kärlek:
- Emerich Roth orkade överleva i koncentrationslägren för att han hade vuxit upp med så mycket kärlek, medan Patrik fick växa upp utan kärlek, funderar hon.
Emerich Roth är 82 år. Det har gått många, många decennier sedan andra världskriget tog slut. Andra mänskliga katastrofer har följt i dess spår.
Men åttorna i Roma tycker att det fortfarande finns en koppling mellan vad som hände då och vad som händer idag. Det handlar om att bekämpa hatet. Under eftermiddagen igår fick alla elever som träffat Emerich Roth skriva ett brev till honom och till Patrik Pelasio. De får tusentals brev och de läser alla för breven är viktiga:
- Det är värdefullt för oss att veta om budskapet har gått fram och se vilka slutsatser som ungdomarna sedan drar, förklarar Emerich Roth.
"Aldrig hört talas om"
Många skriver att "det här har vi aldrig tidigare hört talas om" och det gör Emerich Roth bekymrad. Han ser det som ett underkännande av den historieundervisning som svenska skolbarn får idag. Men ungdomarna blir också många gånger mycket personliga. En del vill göra något för att världen ska bli bättre, andra berättar om sina egna livsöden.
- I varje skola får vi brev från kanske tre eller fyra elever som berättar om hur de själva lever med missbruk hemma. Många ber oss om hjälp, berättar Patrik Pelasio.
- Det är märkligt att ungdomarna vågar anförtro sina djupaste hemligheter till oss när det finns så många vuxna omkring dem i skolan, säger Emerich Roth.
Emerich och Patrik tar kontakt med de ungdomar som ber om hjälp och de försöker sedan att lotsa dem vidare till någon som kan hjälpa dem. Så småningom kommer ungdomarnas brev till Emerich Roth att bli till en bok. Emerich håller på att sammanställa ett urval av ungdomarnas texter som berättar om deras liv, tankar och reflektioner.
- Det är fina ungdomar som vi har i Sverige, sammanfattar Emerich Roth.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!