Elnätsavgifter kan sänkas rejält på Gotland

Nästa år kommer många hushåll att få sänkta elnätsavgifter – vissa med uppemot 30 procent. Beslutet välkomnas inte av Geab, som planerar att överklaga.

Elnätschef Kalle Blomberg är skeptisk till Energimarknadsinspektionens beslut.

Elnätschef Kalle Blomberg är skeptisk till Energimarknadsinspektionens beslut.

Foto: Montage

Gotland2019-10-30 08:30

Energimarknadsinspektionen, Ei, har beslutat om vilka intäkter, och därmed priser, elnätsföretagen får plocka ut av sina kunder under perioden 2020–2023. Besluten baseras på regeringens ändrade regler på området, som togs i fjol. Bakgrunden var de kraftigt stigande nätpriserna under en lång rad av år, uppemot 60 procent på en tioårsperiod.

De tre största bolagen, Vattenfall, Eon och Ellevio, har ungefär 60 procent av Sveriges elkunder i sina nät. De lär tvingas sänka rejält, menar Ei.

– De tre stora har ju höjt mest tidigare, de behöver göra större sänkningar än övriga elnätsföretag, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör för Energimarknadsinspektionen.


På Gotland har Geab höjt elnätsavgifterna med mellan 30 och 50 procent för lägenhets- och villakunder sedan år 2015.

För en gotländsk genomsnittlig villaägare har den årliga kostnaden höjts med 53 procent, eller drygt 3 700 kronor, under perioden.

Under tre år har Geab gått från att vara det 77:e dyraste bolaget, till det 11:e dyraste för kunderna.

Som mest kan det bli prissänkningar på uppemot 20–30 procent. På årsbasis rör det sig om tusenlappar för en villakund.

Geabs elnätschef, Kalle Blomberg, är inte helt nöjd med Ei:s beslut.

– Det försämrar våra möjligheter att investera i vårt elnät. Det påverkar därmed våra möjligheter att förbättra leveranskvalitén för våra kunder. Det blir även utmanande att möjliggöra omställningen av energisystemet till att bli 100 procent förnybart. En elektrifiering av fordon, transporter och industrier kräver en utveckling av elnät, vilket nu försvåras av Energimarknadsinspektionens beslut, säger han.

Geab håller just nu på att analysera konsekvenserna av beslutet och kommer att fatta beslut om elnätspriser för 2020 under november.

– Det är inte säkert att det blir en sänkning, säger Kalle Blomberg.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Ja, det är högst troligt.

I tidigare domstolsprocesser har bolagen ofta gått vinnande ur striderna med Energimarknadsinspektionen, vilket är en orsak till de kraftigt stigande elnätsräkningarna.

Förra veckan meddelade Geabs vd Adrian Berg von Linde att Geab kommer, första gången på tre år, att  höja avgiften på fjärrvärme. Den 1 januari nästa år ökar priset med 1,75 procent för samtliga fjärrvärmekunder. Men enligt Kalle Blomberg finns det inget samband mellan sänkta elnätsavgifter och höjda fjärrvärmeavgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!