Elmia fokuserar på vildsvin och vilthantering
Trenden och årets tema är tillvaratagandet, att ta till vara viltet på bästa sätt. Detta är både en etisk fråga som rör själva jaktutövandet, samt att vi svenskar allt mera fokuserar på bra och innehållsrik mat. Floran av matlitteratur och kokböcker är starkt växande, även när det gäller fisk- och viltmatlagning.
*
Och så har mässan en tydlig fokusering på det nyaste och mest växande viltet i de svenska skogarna - vildsvinen - både vad gäller jakt, hundar och matlagning. Om man jämför med rådjurens etablering på Gotland så är detta bara en nysning om man jämför med marknadsföringen av vildsvinen på fastlandet. Under de närmaste två, tre åren beräknas vildsvinsstammen växa från 40 000 till 200 000 djur. En stor jaktpotential alltså.
*
175-årsjubilerande Svenska Jägareförbundet har stort inflytande även på 30-årsjubilerande Elmia.
Genom samarbetspartners som Thomas Ekberg, mest känd från TV4+ jaktprogram, driver Jäagreförbundet frågan om tillvaratagandet av viltet.
Pådrivande faktor har varit den veterinärstuderande som nyligen gjorde ett examensarbete om vad de svenska jägarna förvarar i sina frysboxar. Det visade sig nämligen att bara ett fåtal av dessa innehöll människovänlig föda, andelen bakterier var alarmerande hög och viltet var inte rätt paketerat.
Thomas Ekberg riktade också kritik mot jägarutbildningen i landet. Jägarexamen fokuserar på viltet, jakten och skottet, men sedan tar det slut. Nya jägare får under sin jägarexamen inget veta om hygienen vid jakt, hur man passar ett djur i skogen, hur man förfar i en slaktbod, om den nödvändiga hängningen och mörningen och hur köttet sedan skall förpackas i frysboxen.
Dagens unga jägare slänger ofta bort fin inälvsmat, de har ingen aning om hur fort blod surnar om man inte på ett riktigt sätt sköter nedkylningen av sitt byte och jägare i gemen utsätter viltköttet för allt för mycket tarmbakterier.
Den nya inneprylen för jägare borde alltså inte vara GPS:er eller avståndsmätare,h en sprayflaska med 15-procentig ättikslösning
att ha med i ryggsäcken för att tvätta bort eventuellt maginnehåll från köttet.
*
Lars Bengtsson som nyligen skrivit och gett ut böckerna "Älgen - efter skottet" och "Slaktboden" på Devella förlag, fanns i Jägareförbundets monter och pratade om styckning och hygien.
Samma regler gäller för alla viltarter, det finns inga genvägar för att göra viltet till den smakfulla resurs det är.
Lars Bengtsson är uppfödd i skogen och en ivrig jägare sedan barnsben, och har med åren styckat uppemot 5 000 älgar, förutom allt annat vilt. Man kan alltså med fog säga att han vet vad han snackar om när han undervisar styckare både ute i skogen och på slakterierna.
Idag finns också värdefull hjälp att inhandla i varenda livsmedelsbutik. Hjälpen heter frysfolie, som närmast köttet och sedan med dubbla fryspåsar utanpå håller en rådjursstek fräsch i boxen i fem år om den är rätt styckad och paketerad. Det handlar om vattenbalansen, att behålla så mycket som möjligt av köttets 45 procent vatten kvar i köttet. Vattnet dunstar alltså ur steken även om det förvaras djupfryst.
All kötthantering handlar om omfördelningen av detta vatten, så även matlagningen. Därför rekommenderar exempelvis Lars Bengtsson att bara använda vattenbaserade mariander.
*
De båda stjärnkockarna Staffan Lindström och Anders Levén tog sedan hand om viltet och lagade en del helt otraditionella rätter av klövvilt, mest vildsvin naturligtvis. Vildsvinspiccata med shiitake och Tandoori-kryddade färsrullar på vildsvin är bara två läckra exempel. Det smakade naturligtvis juvligt i den här miljön.
Deras bästa råd var att förflytta vattnet innne i köttet på ett lugnt sätt vid matlagningen. Speciellt när det gäller grisköttet som gärna bör uppnå en temperatur av 77 grader på grund av trikinrisken.
Mest uppehöll de sig om viltköttets fördelar, en av vår tids bästa hälsokostmat, med lite fett och mycket smak, ganska magert men exklusivt.
*
En jaktmässa med över 200 olika utställare är naturligtvis oändligt stor och till en början svår att överblicka. Den lilla stationen där gotlandsstövaren presenterades höll så när på att drunkna bland alla andra rasklubbar som fanns på plats.
Bernt Wilnerzon från Aneby representerade landets minsta stövarklubb på Elmia med gotlandsstövartiken Tilja.
- Många har aldrig sett rasen och många är väldigt nyfikna. Och vi måste göra allt vi kan för att visa upp rasen, sa Bernt Wilnerzon.
Själv har han jagat med både finnstövare och hamilton innan han skaffade sin första gotlandsstövare. Den tredje i ordningen, Tilja, jagar både hare och räv, men är ännu inte färdig rent jaktligt. Men Bernt kunde visa upp en fin hund med både bra lynne och temperament som imponerade på mässpubliken.
Imponerad var också de som bedömde mässpublikens medhavda jakttroféer när mjölbysonen Peter Karlsson visade upp den bock han sköt den 20 augusti 2002.
Poängen räckte till guld och Peter Karlsson strålade i kapp med solen på Elmias utearéna.
*
Stort intresse var det också för den numera ganska omdebatterade grythundsträningen med levande grävling. Runt konstgrytet satt publiken placerad på läktare när flertalet grythundsraser presenterades och sedan naturligtvis fick visa vad de gick för i verkligheten.
Hundintresset verkar öka och många av besökarna hade sina egna hundar med sig och aktiviteterna var många.
Bland utställarna är det tekniska prylar som drar intresset till sig, mest elektronik och jaktkläder, men nu har även fyrhjulsdrivna bilar och så kallade "fyrhjulingar" på allvar tagit steget in på mässan. Här fanns många märken att välja på, från den fabriksnya lilla Ladan, som kan bli din egen jaktbil för cirka 100 000 kronor, till de värsta värstingbilar som marknaden kan erbjuda.
Hur många miljoner som byter ägare på årets Elmia Game Fair är nog svårt att räkna ut, men jag kan ändå inte låta bli att gilla de mindre företagen som drivs av inovativa krafter, oftast smålänningar som hittat på oumbärliga jaktprylar.
Vad sägs om en ny liten plastklämma á tio kronor som med bara en skruv fäster din rådjurstrofé på skölden, eller ett nytt skjutstöd med teleskopskaft som sitter fästat vid ditt bälte. För 650 kronor kan du minska din skadeskjutningsprocenten avsevärt, enligt uppfinnaren själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!