Elitkockar från fyra landslag tävlar i bankettmatlagning
I valborgshelgen blir det kulinarisk aktivitet av tung kvalitetskaliber på Wisby hotell. Då anordnas en internationell bankettmatlagningstävling,International BanquetingCompetition 2003.Fyra (lands)lag med sex medlemmar tävlar: Sverige/Gotland, England, Irland och Texas.Varje lag skall under varsin dag konstruera och tillaga en sexrätters middag på begränsad tid och med givna råvaror med gotländsk touch. Denna meny skall tillagas i 55 kuvert varav fem bedöms av ett domarkollegium.
Det här är bra för besöksnäringen, att visa upp råvaror, livsmedelsproduktion och restauranger, menar Jan Bäckström, Almi företagspartner, ordförande i organisationskommittén.
I Swedish Team 2003 ingår fyra kockar, en captain och en manager. Gotländska lagmedlemmar är: Bo Nilsson, captain, köksmästare och innehavare av Donners Brunn, Anders Broman, köksmästare Toftagården och Stefan Wall, köksmästare och innehavare av Friheten.
Övriga svenska lagmedlemmar är Stefan Holmström, manager, innehavare av Mahults herrgård, Reed Alvelin, köksmästare på Mahults herrgård, Claes Thuresson, konditor, driver företag med Tina Nordström.
Bakgrunden är de tävlingar som arrangerats i irländska Limerick, Gourmet Food Festivals, med deltagande av lag från främst den engelskspråkiga delen av västvärlden.
Här inbjöds Gotland att delta, först individuellt med Bo Nilsson och sedan som lag där man 2000 belade en hedrande andraplats och nu slutligen fått möjlighet att även arrangera en bankettmatlagningstävling.
Förhoppningen är att om det går bra i framtiden få arrangera kvalificeringstävlingardå gärna i en färdig kongresshalltill planerade VM i bankettmatlagning som är tänkt att hållas vart fjärde år.
Wisby hotell blir således navet under den tid tävlingen pågår, 29 april-3 maj. Här bor lagmedlemmarna och domarna, här tillagas rätterna och här sker bedömningen. Övrig matverksamhet, frånsett frukostserveringen, ställs in under tävlingsperioden.
Sverige lagar sin meny på tisdagen, servering sker kl. 19 i Spegelsalen. Bankettmatlagning handlar alltså om att laga kvalitetsmat till många.
55 kuvert skall tillagas, en sexrättersmeny med tillbehör på tre timmar, regelförklarar Dan Sander, tournament director, Wisby hotell. Dessa bedöms av två domare från varje land.
Det krävs en annan skicklighet, en annan hantering, jämför Mats Skärlén, Kulinariska Gotland/G:a Masters, denna form av matlagning med andra tävlingsformer.
<span class=MR>Råvarorna</span>
Lagen fick i går kännedom om den utrustning som finns i köket samt de ingredienser som de utgår ifrån och skall nu skicka in menyförslag. Det är en gotländsk/svensk prägel över många av råvarorna med bland annat: lammsadel, hjortsadel, oxfilé, fasan, kalvsvans, ankterrin, späck, torskloin, lax, kräftor, blåmusslor, räkor, löjrom, ansjovis, fiskben, blå kongo-potatis, grön sparris, gotländsk fetaost. Drycker bland andra absolut vodka och punsch.
Fem kuvert får domarna dela på vid sin bedömning, resterande 50 kommer att säljas för 600 kronor kuvertet.
Prisceremoni och galamiddag äger rum 3 maj. Förstapriset är hemligt. Men Jan Bäckström antyder att det har Gotlandsanknytning och medför övervikt vid transport.
Jag hoppas att ett slutresultat av arrangemanget blir att Gotland blir känt för att vara överjävligt vad gäller mat och arrangemang, menar Jan Bäckström.
De 11 Kulinariska Gotland-restaurangerna (Bakfickan, Donners Brunn, Friggars krog, Friheten, G:a Masters, Gula Hönan, Konstnärsgården, Värdshuset LIndgården, Toftagården, Wallers krog och Villa Alskog) kommer från i år också att i sin gemensamma broschyr införa ett stämpelsystem, gällande under tre år, som innebär att det blir en gratismiddag när gästen ätit och fått en stämpel vid samtliga 11 krogar.
Mats Skärlén:
Ett av Kulinariska Gotlands mål är att etablera en marknad som är så bra att man åker hit bara för att äta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!