Elever skakades av film om rattfylleriets konsekvenser "Jag tycker man ska visa den för vuxna också"

Kör inte bil berusad! Åk inte med en full kompis!
Livet kan ändras på en enstaka sekund...
Filmen Don´t Drink & Drive visas för gotländska gymnasister.
Den väjer inte för autentiska bilder på döda kroppar, rattfylleriets skördade offer.

Gotland2006-09-20 06:00
Don´t Drink & Drive är en nationell satsning av Vägverket som riktar sig till ungdomar mellan 15 och 24 år. Myndigheten vill göra ungdomar uppmärksamma på riskerna med alkohol och rattfylleri.
Nationell statistik visar att alkohol och droger är bidragande orsak till en tredjedel av samtliga olyckor i trafiken.

Varannan en fylla
Men på Gotland visar statistiken att hela 47 procent av samliga dödsolyckor (1998-2005) berodde på att föraren var alkohol- eller drogpåverkad.
GA var med när Elfrida Andrée-gymnasiets elever fick se filmen Don´t Drink & Drive, presenterad av medlemmar från NTF Gotland och Stockholm, i Säveskolans aula.

Stödpersoner
Rebecka Eriksson från NTF Stockholm bad ungdomarna sitta kvar en stund efter filmvisningen, för att samla sig, innan de gick till sina respektive lektionssalar för vidare diskussion. Närvarande var även skolkurator och skolsköterska - vilket behövdes, med tanke på filmens innehåll.
Don´t Drink & Drive börjar med att olika ungdomar talar om sina framtidsdrömmar. Ljudet av en bilkrasch bryter av rösterna. Vi får träffa en ung kvinna som blivit totalförlamad efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist.

Gotländsk tragedi
En gotlänning, Jakob Berthin, berättar sin tragiska historia om den gången han och några kompisar lånade sin pappas bil och körde fulla i Eksta. Efter 250 meter krockade de med ett träd och en kompis, Emil, omkom.
En mamma gråter och uttrycker sin sorg över hur hennes dotter dog i en bilolycka, hon åkte med en berusad kompis.
Filmen är suggestiv och rak på sak för att nå ut med sitt budskap. Autentiska bilder visar bland annat liket efter en motorcyklist som klyvts mitt itu efter krock med lyktstolpe.
Där finns scener från olycksplatser med förvriden bilplåt, glassplitter och blod. Filmen väjer inte heller för att visa ett krematorium med kistor, benrester och aska.

Några gråter
Efter filmen. Några elever gråter. Andra, sammanbitna, lämnar lokalen för att gå till sitt klassrum.
Har du varit passagerare i en bil vars förare varit berusad?
- Inte själv, men min pojkvän har det och de krockade. En kille dog, berättar en flicka som vill vara anonym, utanför aulan.
GA följer med klass RB2a till deras lektionssal.
Alla är överens om det är den mest realistiska och skrämmande faktafilm som de någonsin har sett. Här är några av deras kommentarer:

Maktlöshet
- Jag kommer alltid ha filmen med mig i bakhuvudet. Även om jag skulle dricka alkohol glömmer jag den inte, säger en pojke.
- Du kanske får bättre självförtroende och får för dig att du vill köra bil om du dricker alkohol, påstår en flicka.
- Jag ska aldrig köra bil onykter, lovar pojken.
- Jag känner mig maktlös. Man vet inte vem som kör full i trafiken. Tänk om jag blir påkörd av en rattfyllerist. Det lät otäckt att det görs 14 000 bilresor på fyllan varje dag i Sverige, säger en annan flicka.
- Det sägs att man på landsbygden ringer och varnar varandra när polisen synts till i trakten. Jag tycker man även borde visa filmen för vuxna, säger pojken.
- Jag dricker inte själv alkohol och den här filmen ger mig ytterligare argument för att alkohol är farligt, säger ytterligare en flicka.

Förvarnas alltid
Skulle ni frivilligt åka bil med en berusad kompis?
- Nej men yngre personer vågar kanske inte säga ifrån, tror en flicka.
Rebecka Eriksson från NTF, berättar att filmens innehåll skapats med hjälp av ungdomar.
- De tyckte att filmen blev för snäll och mesig utan de realistiska scenerna.
- Vi förvarnar alltid skolorna om att det finns otäcka scener i filmen. Vi föreslår att det finns personal som kan ta hand om upprörda ungdomar efteråt, säger Rebecka Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om