Elever nöjda med "mobilhotell"

Allt yngre elever har egna mobitelefoner. Det kan vara ett problem, både med mobbning och risken att värdeföremål försvinner eller går sönder.Norrbackaskolan är en av de gotländska skolor där man infört mobilförbud.

Camilla Holmström, lärare årskurs 5 på Norrbackaskolan.

Camilla Holmström, lärare årskurs 5 på Norrbackaskolan.

Foto: Linda Berglund

Gotland2012-11-23 07:03

Camilla Holmström, lärare i klass 5 på Norrbackaskolan, berättar att det var cirka två år sedan Norrbackaskolan införde regler för mobilanvändning för hela skolan. Redan tidigare hade vissa klasser, där det var problem till och från, infört restriktioner.

"Mobilhotell"

Idag samlar klassläraren in samtliga mobiler när skolan börjar och låser in i ett "mobilhotell". När skolan slutar får eleverna hämta ut dem igen.

– Det fanns egentligen två stora skäl till att vi införde reglerna. Det ena var att det kunde stå tre, fyra elever tillsammans på rasten och sms:a. Vi vill inte att de tappar den sociala biten, säger Camilla Holmström.

Det andra skälet var att en del elever inte hade mobiler och då kunde känna sig utanför. Det blev också gärna diskussioner om vem som hade den dyraste eller senaste modellen och vad de kostade.

Camilla Holmström tror att många elever tycker att det är bra med mobilförbudet och hon upplever inte att det är några problem med mobilanvändning längre, även om hon medger att det var lite ståhej från början.

– Nu är det många som vill lämna in nycklar och plånböcker också så att de slipper hålla koll på sina värdesaker under skoltid. Jag tror att det känns tryggt att ha sina saker inlåsta.

Lite av mobilfreak

Natalie Berglund, Moa Skans Karlsson, Jonatan Asplund, Arvid Sjöquist går i klass 6 på Norrbackaskolan. De tycker också att förbudet är bra.

– Om vi hade mobilerna, så skulle ju alla sitta med dom hela tiden. Men det är tråkigt att vi inte får ha dem alls, säger Moa Skans Karlsson.

De håller med Camilla Holmström att det var ett problem tidigare att de elever som inte hade egna mobiler kunde känna sig utanför.

De fyra eleverna får hämta sina mobiler ur lådan hos klassens lärare Christina Larsson för att visa oss. I sexan har alla elever en egen mobiltelefon.

Alla fyra har smartphones och Arvid Sjöquist har även en ipod med sig. Allla utom Arvid har fått sina telefoner av sina föräldrar.

– Jag är lite av ett mobilfreak. Om man räknar med mina ipods så har jag kanske haft nio mobiler sedan trean, men jag har köpt alla själv. En ny mobil brukar jag köpa varje år, någon gång på sommaren, säger Arvid Sjöquist.

Många på Facebook

Mobilerna används mest till att ringa och sms:a med, men flera är även aktiva på Facebook, Instagram, Twitter. I klass 6 på Norrbacka är mer än hälften av eleverna med på Facebook.

Arvid Sjöquist och Natalie Berglund har varit med i facebook några år, Moa Skans Karlsson är inte med alls och Jonatan Asplund har nyligen gått med.

Moa Skans Karlsson tycker inte att det är något problem att inte var med, däremot tycker hon att många lägger alldeles för mycket tid på Facebook.

– Det är inget jag skäms för. Jag tycker det är kul, men jag gör det inte så himla ofta. Tio, tjugo gånger per dag, kanske, är jag inne och kollar lite snabbt, säger Arvid Sjöquist, som tycks vara den mest aktiva i gruppen.

Mobbning på nätet

Känner ni till några som blivit mobbade på nätet?

– Det finns folk som jag känner som blivit utsatta. De har blivit jätteledsna, säger Natalie Berglund.

– De skriver taskiga saker om varandra och vissa har lagt ut bilder och så är det folk som säger jättetaskiga saker om bilderna, fortsätter hon.

Även andra sociala nätverk har problem med otrevliga kommentarer. Jonatan Asplund berättar om krigsspelet MV2 där det ibland blir en hård stämning.

– Där är det vissa som är taskiga mot varandra. Om man precis har börjat så säger de till exempel att man suger och är dålig. Det är mycket svärord också.

En rundringning till ett urval av öns skolor visar att vissa skolor har totalförbud för mobiler, andra enbart under lektionstid. På vissa skolor får eleverna använda telefonerna under raster, men det är inte tillåtet att fotografera, filma eller spela in varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om