Elever har häst på schemat

Kan ridning på schemat öka motivationen och ge värdefulla kunskaper för framtida jobb med barn och ungdomar?
En grupp tjejer på barn- och fritidsprogrammet svarar obetingat ja på denna fråga. Det här läsåret rider de tre timmar i veckan, utöver sin ordinarie undervisning.

Gotland2004-10-14 04:00
Trots att Gotland är ett stort hästlän med hög andel personer aktiva i ridning, trav, körning och hobbyverksamhet, finns här ingen möjlighet att utbilda sig i yrket.
Hästinriktningen på Lövsta blev för dyr och lades ner. Genom riksomfattande projektet "Handslaget" pågår nu en försöksverksamhet arrangerad av skolan och Wisby ridklubb.
­Målsättningen är att utveckla en ridinriktning på utbildningen, berättar läraren Ninna Sjö som leder ett dussin tjejer som går i samma klass på barn- och fritidsprogrammet vid Richard Steffen-gymnasiet.
<span class='mr'>De flesta har ridvana</span>
De flesta i gruppen har ridvana sedan tidigare men en handfull är nybörjare. Under ett läsår har de ridning och hästlära en gång i veckan, tre timmar varje onsdag.
­Fysisk aktivitet och att få syssla med det man är intresserad av ökar studieresultatet, konstaterar Ninna Sjö och tillägger att för de som ska arbeta med barn och ungdomar i framtiden är ridning och att kunna handskas med hästar en viktig kompetens man kan dra nytta av.
Under läsåret finansieras verksamheten genom pengar från Handslaget. Drömmen är att skolan och näringen ska inse värdet i verksamheten och se till att den får fortsätta.
­Jag tycker att man ska kunna ta hästskötarexamen på Gotland, kanske kan det bli möjligt om man fortsätter med den här verksamheten, påpekar Ninna Sjö.
Jennie Pettersson från Källunge rider westernridning i vanliga fall, i går red hon ut i den ljuvliga höstsolen på Soft Gun, tillsammans med de andra i klassen.
­Det här är jättekul och det går mycket bättre med allt skolarbete tack vare ridningen på onsdagar. Jag tror att många fler skulle vilja vara med här, förklarar hon.
<span class='mr'>Skolarbetet blir roligare</span>
Camilla Wiman bor i Visby men har egen häst i Ekeby. Hon red hästen Sussi och vittnar också om att skolarbetet blir roligare och att man inspireras mer tack vare ridinslaget i utbildningen.
Och man undrar ju hur studieresultaten skulle se ut om man utvecklade den här idén och erbjöd alla elever möjlighet att syssla med något de brinner för på skoltid. Sånt som inte ingår i de traditionella skolämnena.
Men som alltid handlar det också om ekonomi. För att vinna måste man satsa och den kommunala budgeten ger knappast utrymme för extravaganser utöver skolans tvingande uppdrag.
Tjejerna på barn- och fritidsprogrammet är i det hänseendet både försökskaniner och föregångare.
Samtidigt som de har himla roligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om