3000 personer har hört av sig till SVT inför storsatsningen ”Sverige och kriget”, en dokumentärserie om hur det var att leva i Sverige under andra världskriget. Materialet som samlats in kan från en och samma person ha varit stora kassar med fotoalbum och flera pärmar med brev och dagböcker.
– Det är så otroligt starka berättelser vi har fått in. Deras närvaro att beskriva den här tiden blir på ett helt annat sätt än den ”vanliga andra världskriget-dokumentären”, säger Kristina Lindström, en av seriens producenter.
En del av serien består av intervjuer med gotlänningar som berättar om sina erfarenheter av Lagerlingen, ett interneringsläger för tyska och baltiska krigsfångar som låg i Havdhem.
– Vi visste att vi skulle göra berättelser från Gotland eftersom Gotland är en så central plats. När jag var på Fårö förra sommaren snubblade jag över en bok om Lagerlingen och det var så jäkla spännande, säger Kristina.
– Jag intervjuade ett antal personer vars föräldrar hade varit knutna till Lagerlingen. Gotland tog emot otroligt många flyktingar från Baltikum, inte bara militärer utan även civila som kom hit hösten 1944 och blev mottagna i Fårösund, säger Maria Magnusson, avsnittsproducent.
Gymnasieeleverna Frasse Lindström Carlsson och Sebastian Hoffman går tredje året på Wisbygymnasiet och har fått smygtitta på serien.
– Jag visste inte om det här med Havdhem och lägret, säger Frasse.
Klasskamraten Sebastian instämmer.
– Det finns mycket dokumenterat, det är så många som har så mycket att berätta som folk håller inne på. Mycket som ingen fått se tidigare, säger han.
Serien som har premiär 11 maj riktar sig brett, men det finns en önskan om att nå den generation som inte vet så mycket om kriget.
– Den kan ge många insikter och aha-upplevelser för att det är väldigt mycket som påminner om en tid som är nu, säger Kristina Lindström.
– På ett otäckt sätt. Man ser parallellerna och hur otroligt skört det är med demokrati. Det var ju det som hände, demokratin som fanns bara krackelerade när det fanns väldigt populistiska och makthungriga ledare, inflikar Maria Magnusson.
Tankar om världsläget är något som påverkar gymnasieeleverna.
– Det är svårt att säga vad som kommer hända, men Sverige påverkas nog mer än vad man tror, hela samhället. Många tänker att ”det här händer där borta”, då är det lätt att titta bort men det påverkar här också, säger Frasse.