Om en vecka börjar Hilda Glansholm, Källunge, andra året på Wisbygymnasiet. Hon studerar beteendevetenskap på samhällsvetenskapsprogrammet. Vårterminens andra halva fick lov att ske på distans, sedan risken för smittspridning av coronaviruset lett till att gymnasieskolorna i landet stängde dörrarna för undervisning på plats.
Efter beskedet på måndagen från Region Gotland kommer hon och alla andra elever på Wisbygymnasiet att ha en senarelagd skoldag, med start 9.30 och slut 17.00. Det blev regionens lösning för att klara problematiken med bussresor och trängsel – samma bussar används för gymnasieeleverna som innan dess skött skolskjutsen för grundskolans yngre elever. Skolans ledning har sett det som ytterst angeläget att kunna ta emot eleverna igen och inte behöva fortsätta med undervisning på distans.
– För mig har distansundervisningen fungerat bra, även om det är svårt med diskussioner när man inte är närvarande. Lärarna har varit tydliga och jag har haft disciplin och kunnat hålla isär skolarbete och fritid. Jag tycker om att göra klart det jag ska, säger Hilda.
Har du fått uppbackning och stöd hemma?
– Ja, jag har fått jättemycket stöd av mina föräldrar och min bror.
Har distansundervisningen rent av gett nya värdefulla erfarenheter?
– Det kan man nog säga. Jag har lärt mig nya program. Det har inte varit så svårt i sig, men det har ändå varit nya moment. Och jag har fått vänja mig vid att hålla koll och komma ihåg allt som ska göras själv. Det kan vara bra för kommande arbeten.
Men nu vill du tillbaka till skolsalarna på Wisbygymnasiet?
– Ja, jag längtar jättemycket efter den sociala samvaron, svarar Hilda.
Hon har ungefär en halvtimmes resväg från hemmet till skolan. Nästan dubbelt så lång restid har Teodor Sinnemark, Hemse. För hans del innebär tisdagen nästa vecka den allra första skoldagen på Wisbygymnasiet. Då inleder han sina förstaårs-studier på det estetiska programmet med inriktning på bild.
– För min del gör det inget att börja senare, även om det i höst kommer att vara mörkt innan jag kommer hem. Det stör inga fritidsaktiviteter för min del och så får man ju gå upp lite senare, säger Teodor, och tillägger:
– Men jag förstår om elever som har ännu längre resväg kan tycka att det blir jobbigt.
Han menar att det ändå är bra att inte behöva börja sin gymnasieutbildning på distans.
– Det skulle säkert gå bra efter ett tag, men man vill ju först lära känna lärarna och de andra eleverna, resonerar Teodor.
Rafael Kundler och Cajsa Hellmin ska båda börja andra året på Wisbygymnasiets naturvetarprogram. De har också det gemensamt att skolresan är begränsad till några minuter på cykel. Samt att de var för sig har fritidsaktiviteter som kommer att bli svåra att hinna i tid till när skoldagen förlängs till sen eftermiddag – även om en formell skoldag som sträcker sig från 09.30 till 17.00 inte betyder att alla elever har schemalagd undervisning till fem alla dagar.
– Jag tränar gymnastik, men kanske ibland kan göra det på morgonen i stället för klockan fem på eftermiddagen, säger Cajsa Hellmin.
– Jag tränar pingis fem dagar i veckan mellan 17 och 20 och får svårt att hinna i tid. Men å andra sidan får man sova på morgonen. Och tidiga morgnar är väl inte den tid på dygnet som man lär sig saker bäst, säger Rafael Kundler.