Eldsjälar fick snurr på sågen
Varje påskafton snurrar det stora hjulet vid vattensågen i Hejde. Då strömmar hejdebor och "sommargäster" till sågen vid Sigsarve för att se hur sågbladet arbetar sig igenom stocken.
Dels beror det på det sparsamma vattenflödet uppifrån Gaistmyr och Lojstaskogen den här våren, dels beror det på att hejdeborna är lite varsamma med sin såg. Den kan vara den enda gotländska ramsåg i sitt slag som fortfarande går att använda.
- Vi sågar sakta. Vi vill visa konstruktionen, inte kapaciteten, förklarar Sven-Ove Alfström, som är ordförande i Hejde hembygdsförening.
Att det alls finns någon vattensåg här vid Sigsarve i Hejde är hembygdsföreningens förtjänst. Föreningen bildades 1983 i syfte att rädda såghuset som höll på att rasa ihop.
Hejdeborna såg till att sågen kom under tak och byggde ett nytt stort vattenhjul på platsen. När man skulle bestämma vilken typ av såg som skulle installeras här valde man en ramsåg - den sågtyp som man vet fanns i den här sågen från åtminstone 1600-talet och fram till klingsågens genombrott på 1800-talet.
- Klingsågen hade bättre kapacitet, förklarar Sven-Ove Alfström.
Men, vare sig sågen hade klinga eller ej så skulle tiden snart springa ifrån alla gamla vattensågar när de nya kraftkällorna kom.
Nytt tak
Det är lite pyssel att hålla en anläggning av det här slaget i skick, men hembygdsföreningens eldsjälar är ihärdiga.
I sommar ska såghuset få nytt tak med 12 000 spån som de själva sågar upp och inuti huset panelar man upp väggarna och pryder dem med verktyg från de gamla sågarnas tid.
Hejdeborna tycker att det är roligt med den gamla sågen. Ännu när mörkret sänker sig över Sigsarve är det gott om folk både inuti och utanför vattensågen. I ljuset av några fotogenlyktor berättar Sven-Ove Alfström om hur det gick till här förr under de månader när det gick att använda vattensågen:
- De som ägde sågen här, de fick såga på dagen och de andra som hade virke som de behövde få sågat fick komma hit på natten. Men var och en som kom hit för att såga fick ta med sig sitt eget blad.
- Sågblad var nämligen hårdvaluta!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!