Eldprov för öns matbutiksanställda Praktisk brandutbildning ska göra arbetsplatserna säkrare
Ett veritabelt eldprov genomgår under tre dagar 120 av öns matbutiksanställda.Efter teoretisk genomgång får de testa att släcka brand i oljefat och på docka, använda olika sorters släckare samt känna på hur rökgaser värmer och irriterar.Utbildningen görs med syfte att rädda butiken om brandkatastrofen är framme.
Bakom brandutbildningen står Matbutik Gotland, Almi och Växtkraft Mål 3. Utbildningen leds av Anders Lerinder, brandexpert från Stockholm.
Först har jag två timmars teoretisk genomgång av brandsäkerhet i butik. Det handlar om att rädda, larma, släcka där rädda liv förstås är viktigast.
<span class=MR>Genomgång av redskapen</span>
Kursarna gick igenom de typer av brandredskap som finns i butikerna, skum- och kolsyresläckare, räddningstjänstlagen, hur en brand utvecklas och vad som kan brinna i butiken och hur det förhindras.
Vanliga brandorsaker är elsladdar som orsakar kortslutning. Lastkajen skall också vara ren och snygg annars är det alltid viss risk att någon tänder på.
Först ut på tisdagen var en grupp om 20-talet anställda från Atterdags, Spar och Obs i Visby samt Konsumbutikerna i Slite, Lärbro och Fårö.
<span class=MR>Eldsläckningsövningar</span>
Efter den teoretiska delen gav sig en karavan bilar in på flygplatsområdet fram till övningsfältet där den praktiska delen av utbildningen väntade.
Deltagarna fick ikläda sig skyddsutrustning i form av röda eller svarta overaller samt gedigna handskar. Sen väntade olika släckövningar. Brinnande oljefat fick kursdeltagarna prova att släcka med såväl kolsyre- som pulversläckare.
Här var det viktigt att gå med vinden i ryggen och ha rätt grepp om släckaren.
Håll i slangen ordentligt, annars får ni det i ansiktet.
På en docka, "Svarte Petter", släcktes elden med hjälp av filt. Det gäller att föra filten i rätt riktning från ansiktet och samtidigt skydda sig själv mot uppflammande lågor medan eldhärden kvävs.
Bäst är att släcka med en brandfilt som är gjord i ett särskilt material som tål eld bättre. Men ta annars en jacka eller rulla runt vederbörande. Använd fantasin, man tar vad man haver; disktrasor, papperssäckar...
Efter släckningen gäller vatten. Men ta aldrig av personen kläderna, det kan göra skadan värre, läkare klipper av plaggen.
<span class=MR>Blev peppade</span>
Anders Lerinder instruerade och peppade friskt hela tiden: "Fega inte nu". "Förste man tar filten och går på". "Är det nån som vill ha en tuff brasa eller?" "Nu kan ni det här, det gjorde ni jättebra".
Det fungerade överlag bra för deltagarna. Men efteråt hade några lite funderingar över hur det skulle vara med sinnesnärvaron om det var en skarp situation. Men med rätt tillvägagångssätt inövat så fungerar det förhoppningsvis även i ett sådant läge och kursen syftar också till att ge självförtroende.
Efter släckningsövningarna fick kursdeltagarna ta plats i en avdelning av det containersystem som finns på platsen och som brandmän regelbundet övar i. Ett par träpallar sattes i brand och sen fick man krypa ut. Genom att sträcka upp handen kunde alla känna temperaturskillnaden, att det ineldningsvis är betydligt varmare högre upp men att röken snabbt sjunker i rummet. Därefter vidtog släckning. I tvåmannagrupper fick man krypa in igen, denna gång med vattensläckare. En övning som upplevdes som dagens klart jobbigaste.
Anders Lerinder avrundade:
Hoppas ni har fått bättre självförtroende så att ni vågar gå på de röda "burkarna" i butiken om det behövs. De exploderar inte och ni behöver inte fråga chefen om lov. Förhoppningsvis har ni nu en tryggare och säkrare arbetsplats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!