Skräcksiffrorna är inga fria fantasier eftersom både Stockholms handelskammare och elbolaget God El har kollat på hur terminspriserna på el utvecklats på Stockholmsbörsen för vintern. Och de innebär en ökning på 54 000 kronor i jämförelse med perioden oktober 2021 till mars 2022. Även för små lägenheter kommer det bli snordyrt.
GT åkte ut på stan och frågade gotlänningar om hur de ser på situationen med de skenande elpriserna.
– Det blir ju mer extrajobb för mig som är ensamstående och studerande. Så det är klart att jag är orolig för vintern, det är alltid tufft när man är själv. Och det har ju varit en drastisk höjning. Det värsta är ju att allt blir dyrare, så levnadsstandarden sjunker automatiskt, säger Natalie Hederstedt.
Lantbrukaren Marcus Olsson tycker också att det ser mörkt ut:
– Det är inte så kul. Jag har ju gård så det kommer bli ganska kännbart. Förra året var elräkningarna dubbelt så höga som året innan. Och nu kommer det bli ännu värre. Jag är lite orolig för vart det här ska ta vägen. Allting ska rulla men det finns ingen ström. Dessutom ska allt vara elektriskt, bilar, lastbilar, ja rubbet, säger han.
Thim Loquist tar dock utsikterna med ro. Han sitter och solar med sin hund och en kopp te.
– Nej, jag är inte så orolig. Min elräkning ligger på 460 kronor och det tycker jag inte är så farligt. Jag är inte så insatt, utan betalar det jag ska betala. Och jag spenderar som jag brukar. Men jag bor i lägenhet och det är ju värre för folk som bor i hus, säger han.
Ola Wiberg är inte lika positiv.
– Det här blir jobbigt för många. Själv gör jag inte av med så mycket el, men det är ändå ruggigt. Jag är orolig för vad det ska innebära för andra. Som för mina barn, som har hus. Jag bor också i villa men har vedpanna, så det är inget problem så. Det värsta är uppvärmningen, det kan bli svalt för många i vinter, säger han.
Anette Larsson räknar med att det kan svida ordentligt i plånboken.
– Vi har ett avtal som går ut nu vid årsskiftet. Vi är beredda att redan nu börja titta över om det finns någon annan entreprenör som man kan välja. Vi har ju två hus, ett som vi bor i hela året och ett sommarhus, så det är ett lite problem faktiskt, säger hon.
De försöker se till att inte slösa med energi och drar ner temperaturen i sommarhuset.
– Det värsta i det här är osäkerheten tycker jag. Att man inte vet hur det kommer bli i framtiden och hur länge det kommer pågå. Men jag tror att vi kommer klara oss rätt bra eftersom vi har braskamin hemma och har lagt upp ett vedförråd. Dessutom duschar vi bara varannan dag.
Margareta och Jan Eriksson är oroliga för att pengarna inte ska räcka.
– Man måste rösta på dem som vill ha kärnkraft, tycker jag. Nu driver de ett stort oljekraftverk i Karlshamn som drar 70 000 kubik i timmen, det är ju inte klokt, säger Jan Eriksson.
Det kan bli en nödlösning.
– I värsta fall får vi flytta in i garaget och stänga till inne. Vi har ett sommarrum som vi kanske får bo i.
Maragreta fyller i:
– Det är klart att man är orolig. Man tänker ju på sina barn och barnbarn.
Lennart Hejdenberg sitter och fikar med gamla kollegor från Ericsson. Han är förbannad på situationen.
– Jag tycker att det är för jävligt. Jag bor på Galgberget och har redan en skyhög hyra. Sen kommer elräkningen på det, säger han och skakar på huvudet.