Eksta och Fardhem ger inte upp hoppet

Det blev avslag från Skolverket till de planerade friskolorna i Fardhem och Eksta. Men varken föräldrarna eller Donnergymnasiet låter sig nedslås av beslutet. De räknar med att tillståndet kommer så snart ansökningarna har kompletterats.

Stort intresse. - Intresset från eleverna är större än förväntat, säger Katarina Blom i När Friskolas intresseförening. Hon räknar med att de flesta av de elever som går i skolan i dag kommer att finnas kvar när friskolan öppnar till hösten. Arkivfoto: TOBIAS WALLSTRÖM

Stort intresse. - Intresset från eleverna är större än förväntat, säger Katarina Blom i När Friskolas intresseförening. Hon räknar med att de flesta av de elever som går i skolan i dag kommer att finnas kvar när friskolan öppnar till hösten. Arkivfoto: TOBIAS WALLSTRÖM

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-01-25 04:00
Det var brister i ansökningshandlingarna från Donnerskolan Eksta och Donnerskolan Fardhem som ledde till att skolverket avslog deras ansökningar om nya friskolor. Bristerna handlade om att Donnergymnasiet AB, som ska vara huvudman för skolan, inte hade inskrivet i sin bolagsordning att man också ska ägna sig åt grundskoleundervisning. Annat som saknades i ansökan var exempelvis att skolorna inte hade genomfört någon intresseundersökning bland de tilltänkta eleverna.
Allt det här går att rätta till, menar Birgit Eldh som är vd för Donnergymnasiet.
Vid en extra bolagsstämma för Donnergymnasiet i februari kommer man att slå fast att bolaget också ska ägna sig åt grundskoleundervisning och intresseundersökningen bland de tilltänkta eleverna är på gång.
- Vi har gått ut med en förfrågan som ska vara inlämnad i februari. Och det ser bra ut. Redan nu har vi mellan 30 och 40 sökande elever på varje skola, säger Birgit Eldh.

Okunskap
Det var okunskap om vad som krävdes i en grundskoleansökan som gjorde att ansökan inte gick igenom i den första omgången, menar Birgit Eldh. Inom tre veckor kommer skolorna att överklaga Skolverkets beslut och då räknar hon med att det blir klartecken.
- Jag är helt övertygad om att vi kommer att få tillstånd.
Stefan Uddin, som arbetar för föräldraföreningen i Fardhem skola, har arbetat med ansökningarna och han är av samma åsikt. Trots avslaget från skolverket kommer det att bli nya friskolor i både Eksta och Fardhem.
- Skolverket slår ju ned på formella saker, då går det att överklaga. Det vore värre om de hade haft synpunkter på att våra skolor skulle påverka kommunens skolor, säger Stefan Uddin.
Men några sådana synpunkter har inte Skolverket. Tvärtom skriver verket i sina beslut att etablerandet av nya friskolor i Fardhem och Eksta inte kommer att medföra några negativa konsekvenser för skolväsendet inom Gotlands kommun.
- Kommunen har förklarat att de nya skolorna skulle påverka kommunens skolor i Hemse och Klintehamn, men vi bedömer att de skolorna är så stora att de kommer att fortsätta även utan dessa elever. Men från Skolverkets sida har vi inte någon möjlighet att i varje enskilt fall bedöma de exakta konsekvenserna för andra skolor, säger Lars Nilsson som handlagt ärendet på Skolverket.

Förtur
Om de planerade friskolorna i Fardhem och Eksta överklagar och kompletterar med handlingar som gör att Skolverket direkt kan ge ett klartecken till dessa skolor, så kan handläggningen gå ganska snabbt. Skolverket behandlar alla överklaganden med förtur. Om det saknas någon uppgift så kommer frågan att gå vidare och avgöras av länsrätten. Då tar det längre tid.
- Det är sent, men vi är ganska vana vid att det är så här. Jag ser ljust på framtiden och jag är övertygad om att vi kommer att få våra tillstånd, säger Birgit Eldh.
- Men vi behöver ett snabbt beslut. Som det är nu så tvingas personalen att ha dubbla planeringar för framtiden och det blir jobbigt för dem, säger Stefan Uddin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om