Ekonomisk kris för Gotlands djurpark

Gotlands djurpark hotas av stängning. Hassel Gotland hoppas på en samarbetspartner som har råd att satsa på verksamheten i Alskog. Antingen att någon tar över djurparken eller att den drivs tillsammans med Hassela.
Den ekonomiska verkligheten gör att Hassela Gotland måste se om sitt hus och nu tas första steget genom att dra ner på delar av verksamheten.
Först ut blir, om inget positivt händer, att stänga djurparken även om den går bra. Även Hasselas skuta Justus är till salu.

Gotland2005-09-15 06:00
Enligt Lasse Siggelin, chef för Hassela Gotland, kan man säga både att djurparken är till salu och att den inte är det. Det har helt att göra med om någon seriös intressent anmäler sig.
I fyra år har Hassela drivit djurparken. Fyra personer är fast anställda och under de fyra åren har en lång rad Hasselaelever haft praktik där, ungdomar som kommit vilse i livet men som mått bra genom kontakten med djuren.

Fyra anställda
De fyra anställda, Sanna Jansson, som varit med sedan djurparken startade 1993, Håkan Jakobsson, Anette Lövkvist och Erland "Hippen" Pettersson vet inte hur det går med jobben i Alskog, kan kanske få jobb inom Hasselas övriga verksamhet, men vill helst fortsätta i djurparken.
Mats Barre på Hasdsel påpekar att djurparken absolut inte är konkurrsmässig utan går bra och besöksantalet har ökat. 2002 var där 13 000 besökare, 2003 var det drygt 11 000, 2004 var där 15 300 och i år rekord med 18 200 besökare.

Förlust på 7 miljoner
Men verksamheten kostar och Hassela har haft förlust på drygt 7 miljoner sammanlagt under de fyra verksamhetsåren.
- Vi måste se den ekonomiska verkligheten, säger Lasse Siggelin. Svenska kommuner har allt besvärliga ekonomiskt, stramar åt, tvingas välja billigare behandlingshem för sina ungdomar. Det hjålper inte att vi är bland de behandlingshem som har högsta betyg när kommunerna inte har pengar. Vi har även vår skuta till salu.

Basverksamhet
Han nämner också att Hassela Gotlands basverksamhet är leva och bo, men verksamheterna runt omkring gör att livet blir meningsfullt för de 75 ungdomarna där. Han nämner, snickeri, hantverk, bullboden med mera.
- Dagens situation gör att vi inte vågar fortsätta satsa på djurparken även om vi så väl behöver verksamheten,. säger Lasse Siggelin. Vi diskuterar alla verksamheter, ingenting är heligt, men det här är första steget.
Han säger också att man inte kan vänta mer än ett par månader sen måste troligen verksamheten i Alskog stänga om ingen inrtessent dyker upp. Den här trenden, att kommunerna inte kan betala, har aldrig funnits tidigare i Hasselas historia.
- Vi har lika många som tidigare på Hassela och kommuner som ringt, säger Lasse Siggelin. Tidigare har vi haft kö, men färre kommuner frågar efter våra platser i fortsättningen. I och med nya metoder inom behandlingssystemet blir bland annat behandling på hemmaplan viktigare. Här har vi nästan uteslutande ungdomar från fastlandet.

Aktör med muskler
Mats Barre tycker att det som krävs för att driva djurparken vidare är en aktör med muskler som tillsammans med Hassela eller ensam driver djurparken vidare.
- 70 procent av de ungdomar som var hos oss 2003 och 2004 lyckades bra efter vistelsen här, säger Mats Barre. Det var kanske bullen i bullboden eller att "mocka skit" med Sanna i Alskog som gjorde att det gick bra även om vi aldrig kan mäta det.
Projektet Alskog park, en upplevelseanläggning med förebild från Eden i England, i samarbete med Gotlands djurpark, är just nu vilande. Beslut väntas från näringsdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om