Ekomat för politiker

- Vi vill att maten på tallriken ska var god, lukta gott och göra gott. Fixar ni det?
Undrade Karin Gardell, ordförande i Medvetna matval, konsumentföreningen på Gotland, som bjudit in politiker och tjänstemän till diskussion om den offentliga maten.

Gotland2006-08-24 06:00
Det 30-tal inbjudna, som kom till föreläsningssalen på Åkermanska stiftelsen, fick bland annat lyssna till Carin Enfors, från Informationscentrum för ekologiska produkter. Hon sade att en normalperson i Sverige sätter i sig 70 ton mat och dryck under sin livstid. Därför är det viktigt att kvaliteten är god, menade hon.

Miljömål
Såväl EU som svenska regeringen har miljömål, som främjar ekologisk produktion. Att ekologisk mat är bra för folkhälsan gav hon exempel på.
- Ekologiska lantbrukare i Danmark fick lämna spermaprov, som visade att deras sperma var dubbelt så bra som andras!
Trosa kommun är bäst i Sverige på att satsa på ekologiska produkter, med sina 18 procent av inköpen. Annars ligger snittet i landets kommuner på 8-12 procent, sade Carin Enfors.

Kostråd
Karin Gardell gav exempel på konkreta kostråd, som hon brukar prata med småbarnsföräldrar och ungdomar om. Som vikten av att läsa innehållsdeklarationen på dryck och mat.
- Titta på om det finns tillsatser. Visste ni att Livsmedelsverket godkänner tillsatser som endast prövas en och en på unga, friska män?
Karin Gardell rekommenderade rena, naturliga råvaror som smör i stället för lättmargarin, socker i stället för sötningsmedel och varnade för smakförstärkare som glutamat.
- Det är viktigt att den mat vi äter varje dag är fri från kemikalier. Vissa lightdrycker borde stå bland laftnackan! Glutamat kan göra känsliga personer sjuka.
Bengt-Olof Grahn, ekostrateg på ledningskontoret, sade att Gotlands kommun handlat ekoprodukter under många år. Nu har politikerna satsat en miljon kronor på ett år för att köpa in ekologiska produkter. Det har lett till att kommunen bara första halvåret i år har köpt in sådana varor i en mängd som motsvarar 11,5 procent.
- Vår målsättning för nästa år är 15 procent, sade Bengt-Olof Grahn.
Han sade också att en miljlöplan för Gotlands kommun snart ska ut på remiss. Kommunen satsar på närproducerade varor och mest stolt är han över mellanmjölken.
- Vi fick Arla att inrätta en speciell linje på Gotland för mellanmjölk, så vi har lokal mjölk i våra kök.
Den efterföljande diskussionen kom att handla mycket om kommunens upphandling och politikernas ansvar. Flera tyckte det var svårt att få ta på ekologiska produkter och ansåg att kommunen måste bearbeta leverantörerna bättre så att dessa kan få långsiktiga avtal.

Centralköken
En annan fråga rörde de 40 centralköken som levererar mat till 300 ställen på ön.
- Ett problem är transporten av varm mat. Kanske skulle det vara bättre att laga mat, kyla ned, transportera och sedan värma upp den, funderade Bo Magnusson, försörjningschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Ökad kunskap genom alla led, var ett önskemål från andra deltagare. Var femte gotlänning äter lunch i ett kommunalt kök, på jobbet, i skolan eller på en vårdinrättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om