Polisen berättade under onsdagseftermiddagen om den avvikande anmälan som gjorde gällande att en älg skulle ha hittats vid Ygne, knappt en mil söder om Visby.
– Det kan ju inte stämma? Det står att den är skadad, men eftersom den ännu ligger kvar så får man förmoda att den är död. Personen som ringde in uppmanades att kontakta kommunjägaren, sade polisens presstalesperson Daniel Wikdahl på onsdagen om vad som stod att läsa i polisens system.
Någon älg hittades aldrig vid Ygne, men däremot en skadad säl, vittnar Ygnebon Anders Håkansson om. Enligt honom tycks det ha skett ett missförstånd eller felhörning någonstans i kedjan, då fler verkar ha kontaktat polisen i samma ärende.
– En vän till oss hade upptäckt en säl som låg på stranden vid fiskeläget redan i tisdags kväll runt klockan 20. Den visade sig vara skadad och min sambo gick ner till stranden och tog bilder på sälen då jag var på jobbet hela natten. Den hade ett ganska stort öppet sår i nacken, berättar Anders Håkansson.
Han och hans sambo bestämde sig för att avvakta till morgonen efter och se om sälen då låg kvar.
– Vid klockan 9 låg den ännu kvar och jag bestämde mig då för att kontakta polisen i första hand på 11414 och anmälde det som en skadad säl. Hur det kunnat uppfattas som en älg vet jag inte, troligen är det fler som ringt med samma ärende.
Polisen kunde inte göra något då det inte rörde sig om en trafikolycka. Utan framgång hos såväl länsstyrelsen som Region Gotland ringde Anders Håkansson till slut Jägareförbundet för råd. Han är själv jägare.
– Där blev jag tipsad av en viltvårdare att jag själv kunde avliva sälen om det behövdes enligt jaktvårdslagen, paragraf 40C. Det är svårt att veta vart man ska vända sig om man hittar ett lite större vilt djur skadat, samhället täcker inte upp de stora vilda djuren om det inte rör sig om statens vilt som varg, kungsörn och liknande. Med gotländska mått är det här ett stort djur.
Anders Håkansson bestämde sig på onsdagsförmiddagen för att avsluta sälens lidande.
– Med bössan på ryggen gick jag ner för att kolla, men då hade sälen försvunnit. Man får hoppas att den klarar sig och har bra läkkött.
Gotlands länsveterinär Maria Eriksson förklarar att en enstaka skadad säl får ses som ett fall där naturen får ha sin gång.
– Vi fick inte in någon anmälan om en älg, och även om vi fick det så är det inget som vi hanterar.
Hon upplyser om hur man anmäler upphittade skadade djur.
– Alla vilda djur som man hittar skadade anmäler man på hemsidan för SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Det gäller sälar, vildsvin, älgar, och så vidare. Får SVA in många rapporter om döda djur så kan de koppla in oss på länsstyrelsen om vi behöver provta för att hitta smitta. Men vid enstaka skadade djur, så får naturens ha sin gång. Vilda djur dör ju i skogen varje dag i sitt kretslopp. Men samtidigt är det bra att folk vill anmäla, säger Maria Eriksson.