- Vi kommer att ha beväpnade vakter ombord vid de tillfällen där vi bedömer det som nödvändigt, säger Jonas Engström, säkerhetschef vid Wisby Tankers.
Han menar det viktigaste är att se till att inga pirater tar sig ombord på fartygen och att man till det kan använda beväpnade vakter.
Oönskat alternativ
- De attacker som skett och som varit allvarliga och där beväpnade vakter funnits, där har piraterna bedömt risken som för stor, säger Jonas Engström.
Men Wisby Tankers vill fortfarande undvika vapen ombord så långt det går.
- Vår inställning är att beväpning är ett oönskat alternativ, men det ska man väga mot vad det är man riskerar genom att inte beväpna sig.
Traumatiserade sjömän
Tryggve Ahlman, säkerhets- och teknikchef vid Sveriges redareförening, berättar att piratattackerna är ett känt problem.
- Man talar om tusentalet traumatiserade sjömän, och ett 60-tal som direkt eller indirekt blivit dödade av piratattacker, säger han.
Det har visat sig att våldet eskalerat oavsett om det finns beväpnade vakter ombord eller inte.
Brev till Ban Ki-Moon
- Ingen vill ha beväpnade vakter ombord. Men i riskbedömningen som gjorts visar det sig att det i vissa fall är enda sättet att skydda sin besättning och sin last, säger Tryggve Ahlman.
Har de som haft beväpnade vakter ombord fått vara ifred?
- Ja, det har de.
De fyra internationella handelsorganisationerna ICS, Bimco, Intercargo och Intertanko har skickat ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. I det föreslås att man i högriskområdena ska bemanna fartygen med FN-soldater.
- Det ska nu tas upp i FN:s säkerhetsråd, berättar Tryggve Ahlman.