Så stor blev Gotlandshems hyreshöjning

Efter att hyresförhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen strandat har nu Hyresmarknadskommittén fattat beslut om en ny hyrsnivå för bolagets hyresgäster.

Nu är Gotlandshems hyror för 2022 beslutade.

Nu är Gotlandshems hyror för 2022 beslutade.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-02-16 08:12

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och GotlandsHem inleddes i oktober förra året. Gotlandshem yrkade inledningsvis på en höjning på 5,3 procent, vilket enligt Hem och Hyra skulle var den högsta hyreshöjningen bland samtliga kommunala bostadsbolag i landet. Bolaget sänkte under förhandlingarna sitt bud till en höjning på 5,1 procent.

Hyresgästföreningens motbud var noll procent för nyproduktion och 0,23 procent för övriga lägenheter. Detta justerades senare till noll procent för nyproduktion och 0,7 procent för övriga.

Efter flera förhandlingsmöten utan att parterna kom överens begärdes så småningom medling i förhandlingarna. Det resulterade inte i någon överenskommelse och då begärde GotlandsHem att ärendet skulle lämnas över till Hyresmarknadskommittén för beslut.

undefined
Nu är Gotlandshems hyror för 2022 beslutade.

Nu har kommitténs oberoende ordförande beslutat om en hyresjustering på 1,95 procent och den gäller från och med den 1 januari 2022.

– Tyvärr är hyresjusteringarna på en allt för låg nivå för att täcka kostnaderna för vår fastighetsförvaltning, säger Gotlandshems vd Joakim Martell i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

– Vi har förståelse för att hyresgästerna önskar så låg hyra som möjligt. Men intäkterna behöver täcka kostnaderna. Det är bra att vi nu har kommit i mål med den årliga justeringen av hyran. Då vet både vi och hyresgästerna vad som gäller under 2022. Vi kan också vidta de planer och åtgärder som behövs för att skapa en långsiktigt hållbar ekonomi.

undefined
Gotlandshems vd Joakim Martell.

I pressmeddelandet skriver Gotlandshem att man nu kommer att se över hur bolaget ska få ekonomin att gå ihop trots "låga hyresintäkter". Man öppnar för en del annorlunda lösningar, så som att sälja en del av fastighetsbeståndet samt att sälja en del av bostäderna man bygger som bostadsrätter.

– Historiskt har allmännyttiga bostadsföretag prioriterat låga hyror framför långsiktigt underhåll av fastigheter. Därför finns det hos oss och många andra allmännyttiga bostadsbolag ett eftersatt underhåll. Det är en del av det som hyran ska räcka till, men vi ser ökade kostnader inom alla områden just nu. El, uppvärmning och byggmaterial är exempel på kostnader som ökat betydligt, säger Joakim Martell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!