Efter ”iskalla” året – fritidshusmarknaden återhämtar sig

Pandemins sommarstugepriser är fortfarande långt bort, men mycket tyder på att marknaden återhämtat sig efter fjolårets bottennotering. ”När räntan sänktes före sommaren sa det bara pang”, säger mäklaren Pontus Hederstedt.

Det råder inte längre pandemipriser på fritidshusmarknaden, ändå är Gotland det län där priserna på sommarstugorna ökat mest under de senaste tio åren.

Det råder inte längre pandemipriser på fritidshusmarknaden, ändå är Gotland det län där priserna på sommarstugorna ökat mest under de senaste tio åren.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2024-08-05 05:15

Varje sommar drar Gotland till sig nästan en miljon besökare. Det händer att tanken slår rot: Om man skulle skaffa sig ett litet sommarviste här? Juni, juli och augusti är följaktligen bråda dagar för öns mäklare.

– Det blir mycket visningar eftersom folk kommer hit i olika intervaller. Man kan precis ha haft en visning när någon ringer och säger att de åker till Gotland i morgon och gärna passar på att kolla in ett objekt då. Så ja, vi mäklare får ligga i, säger Catrine Löfkvist vid Bertwigs fastighetsförmedling.

Ändå välkomnas arbetsbördan. För inte så länge talades det om en ”iskall” marknad. När 2023 var till ända hade endast 70 fritidshus sålts på Gotland – den lägsta siffran sedan 90-talskrisen.

undefined
Det finns ett tydligt samband mellan räntebeskeden och temperaturen på marknaden, konstaterar Catrine Löfkvist, mäklare vid Bertwig fastighetsförmedling.

– Ja, det var trögt för många, men nu börjar det lätta igen. Och det hänger nog ihop med att spekulanterna börjar se en ljusning i sin privatekonomi. Sambandet mellan marknaden och räntebeskeden är väldigt tydligt, säger Catrine Löfkvist.

Pontus Hederstedt vid Svensk Fastighetsförmedling drar samma slutsats.

– Fritidshus skaffar man sig när det finns pengar över i plånboken. Det var det inte så många som hade i fjol och därför har man avvaktat med att göra förändringar på bostadsmarknaden. Vid det här laget har elpriserna stabiliserats och inflationen hejdats. När räntan sänktes i maj ökade utbudet till nära rekordnivåer. Utbudet har till exempel varit dubbelt så högt som 2021. Försäljningsmässigt har vi sett en klar förbättring månad för månad ända sedan årsskiftet, säger han.

Större utbud driver väl generellt ner priserna?

– Jo, men vi har faktiskt inte riktigt sett några dramatiska prisförändringar. Å andra sidan märker man att köparna är lite mer eftertänksamma och kräsna nu för tiden. Om man vet med sig det läggs ut minst ett nytt objekt varje vecka slår man inte till förrän det känns 100 procent rätt. Jag tror att det är klokt. Vi har en sundare marknad nu, säger Pontus Hederstedt.

undefined
Det råder inte längre pandemipriser på fritidshusmarknaden, ändå är Gotland det län där priserna på sommarstugorna ökat mest under de senaste tio åren.

Sundare i förhållande till vad, kanske någon undrar. Bottenåret 2023 föregicks av några guldår, då pandemin drev upp såväl intresset som priserna för fritidsboenden över hela landet.

– Om man som säljare har för höga förväntningar och tror att prisbilden från pandemin fortfarande är aktuell, ja då kan det bli svårt att få sitt hus sålt, säger Jenny Holgersson, mäklare vid Fastighetsbyrån.

Skillnaden blir uppenbar om man räknar huvuden på de visningar som görs nu och jämför med hur det såg ut då, konstaterar hon.

– Under pandemin kunde det komma 30-50 sällskap på en visning. Rör det sig om ett attraktivt objekt och prisnivån är rätt dyker kanske 5-10 sällskap dyker upp i dag. Det är ändå en klar förbättring jämfört med 2023.

undefined
Marknaden tycks vara på väg att återhämta sig efter det "iskalla" året 2023, säger Jenny Holgersson, mäklare vid Fastighetsbyrån. "En klar förbättring jämfört med 2023."

Vad gäller utropspris verkar det gå en magisk gräns vid tre miljoner kronor.

– Det är på de visningarna som intresset är störst, helt klart, säger Jenny Holgersson.

Andra mäklare på ön vittnar om en positiv trend. Upplever ni samma?

– Absolut. Sen är väl kanske juli inte den månaden man gör flest avslut, då är det mer fokus på visningar. Kvittot för sommaren får vi snarare i augusti och september när spekulanterna funderat färdigt. Räntebesked och spelar förstås stor roll när de fattar det beslutet. Samtidigt får man komma ihåg att om man köper fritidshus på Gotland, då har man förmodligen en ganska god ekonomi i grunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!