Efter åtta år fick Anna äntligen gräva

Allt fler skaffar sig högskoleutbildning.
Många gör det för att få jobb, andra för att det är roligt eller för att ha nåt att göra.
Markus Swahn fick jobb med en gång. Anna Andersson efter åtta år.

Gotland2005-04-11 06:00
Högskolan på Gotland har vuxit de senast åren och vill bli ännu större. 3500 studenter läser nu vid skolan och det är en fördubbling jämfört med några år sen. På Högskolan på Gotland kan man läsa både fleråriga program och korta kurser. Förra året hade programmen Design & Konstruktion och Turism & Upplevelse flest sökande. Fristående kurser inom konstvetenskap, juridik och arkeologi var också populära.
Utbildningar kommer och går och sånt som var populärt för några år sen har få sökande i dag. Men Högskolan på Gotland har några ämnen som följt med många år. Några av dessa är ekonomi och arkeologi.
Två ekonomstudenter som gick ut förra året har pratat med närmare 400 före detta ekonomstudenter. Så mycket som 90 procent av de gamla studenterna har fått jobb inom den ekonomiska sektorn. Ingen motsvarande undersökning har gjorts för arkeologin.

Gräva i jord
Gotland är en av de fornminnesrikaste platserna i världen. Därför är det naturligt att Högskolan på Gotland under flera år har undervisat i arkeologi. Det är nationellt erkänt att arkeologutbildningarna på Gotland är bra. Något annat som är känt är att så gott som ingen färdigutbildad arkeolog får jobb.
Anna Andersson kom till Gotland från Borlänge 1994. Målet var att läsa arkeologi och två år senare var hon färdig. Men det fanns inga jobb. Hon fortsatte därför läsa andra ämnen två år till. Efter det fanns det fortfarande inga arkeologjobb så hon började jobba inom hemvården istället.
Men i september förra året ändrade det sig. Efter åtta år fick hon sitt första grävjobb. På Irland. Det var ett vikariat på fyra månader men Anna var överlycklig.
- Äntligen fick jag göra det jag längtat efter. Synd att det inte var på Gotland, men jag älskade verkligen Irland.
Nu är hon tillbaka på Gotland och har fått praktikplats på fornsalen för att registrera fynd.
Anna trodde hon skulle få jobb efter utbildningen och det trodde hennes klasskompisar också.
De fick höra att arbetsmarknaden skulle ändras inom fem år. Det var den prognosen som fanns då och ingen kunde veta att framtiden såg mörk ut. Men Anna ångrar ingenting.
- Jag vill ju jobba med arkeologi på Gotland så det är bara tråkigt att läget är som det är, säger hon och ruskar på huvudet.
En som snart möter verkligheten utanför högskolan är Peter Mårtensson, 25 år. Till sommaren är han färdigutbildad arkeolog och han är nöjd med utbildningen. Han är medveten om läget på arbetsmarknaden och visste det när han började. Därför planerar han, precis som Anna Andersson, att söka sig till Irland för att få jobb. Han vill helst stanna i Sverige men för att ha nån chans att få praktik och erfarenhet är det utlandet som gäller.
Enligt Peter har inte lärarna nämnt så mycket om arbetsmarknaden. De har mest pratat om arkeologutbildningens utveckling. Han har inte hört talas om nån som fått jobb efter utbildningen men han tycker inte det är högskolans fel att arbetsmarknaden är dålig. Han har ju själv valt att bli arkeolog för att det är spännande.
- Tänk att få plocka upp nåt som legat gömt i 1000 år. Vilken häftig känsla, säger han och skrattar.

Gräva i pengar
Redan 1986 startades en högskoleutbildning i företagsekonomi på Gotland. Sedan många år har det också funnits ett fyraårigt ekonomprogram på högskolan. Det var tidigare mycket populärt men en något kärvare arbetsmarknad har minskat antalet studenter något. Många som läst ekonomi på Högskolan på Gotland har fått jobb på Faktab och Försäkringskassan.
2001 var Markus Swahn från Visby färdigutbildad ekonom. Sedan tidigare hade han ett företag inom servicebranschen och var inte orolig för framtiden. Ett år senare fick han syn på ett vikariat som ekonom hos kommunen. Han sökte jobbet och fick det.
- Det var faktiskt en otrolig tur. Jag hade inga förväntningar, det var bara en vild chansning, säger han.
Markus har jobbat snart tre år nu och har fått tillsvidareanställning. Han tycker ekonomi är ett av de mest spännande ämnena som finns. Under utbildningen fick han en helt annan förståelse för olika samband i samhället. Till exempel effekten av ränteändringar och konjunktursvängningar.
Björn Linder jobbade på Flextronics innan han blev uppsagd. Som ingenjör såg arbetsmarknaden mörk ut och han började därför läsa företagsekonomi i början av 2003 och nu till sommaren är han färdig.
- Jag ville bli klar så fort som möjligt så jag läste flera kurser samtidigt. Det var lika bra att ha det gjort.
Björn tycker han satsat rätt eftersom det behövs ekonomer i alla verksamheter. Utbildningen har inte bara handlat om ekonomi, utan marknadsföring, strategi och mycket annat. Något han tycker var mycket bra. Han vill vara kvar på Gotland och det var mycket därför han började plugga. Framtiden tycker han ser ljus ut.
- Det ordnar sig. Så länge man försöker har man bra chanser. Det är tur Gotland har högskolan, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om