Dyslexin är en av entreprenörens drivkrafter

Patrik Rees flyttade 2014 till Gotland och har blivit en profil inom öns näringsliv. Han grundade e-handelsjätten Bygghemma och har sedan dess fortsatt med investeringarna i olika e-handelsbolag. Möt Patrik Rees i en intervju om ungdomen, sitt entreprenörskap och framtiden.

Patrik Rees vid sitt hem i Visby innerstad.

Patrik Rees vid sitt hem i Visby innerstad.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-11-11 07:15

Patrik Rees tar emot oss i sitt drömhus i Visby innerstad. Han säger att det är ett hus som han och frun Kristin kommer bo i tills de blir gamla. De hade egentligen det bra i huset som de tidigare bodde i. 

– Men vi har alltid tittat på det här huset, och när det blev till salu. Då slog vi till, säger han. 

Som person är Patrik social och öppen. Dialekten avslöjar tydligt att han från början kommer från Småland.

En sak som så många inte vet om Patrik är att han har dyslexi. Jag säger att det inte syns i de inlägg som han lägger ut i sociala medier. 

– Jag brukar tala in mina meddelanden och har nog alla världens rättstavningsprogram i mobilen, berättar han.

Det var i mellanstadiet som han fick reda på att han hade dyslexi. Patrik hade tillsammans med några andra elever stöd av en hjälplärare.

– Hon gav mig en bok och frågade om jag kunde läsa vad som stod. Sedan vände hon på den och gav den till mig på nytt. Då läste jag upp och ner, men fortare än vad jag gjorde innan. Då berättade hon att jag hade dyslexi, säger han.

Han säger att den stunden är något som han bär med sig. Men läraren var kvicktänkt och berättade för Patrik att det fanns flera kände personer som hade dyslexi.

– Hon berättade att hon var från Tärnaby och att det fanns en person därifrån som hade dyslexi och det var Ingemar Stenmark. Hon berättade även att kungen hade det. Hon gav mig något som jag inte kunde sätta fingret på vad det var. Men när jag fick höra att de båda hade dyslexi, då tänkte jag att om det gått bra för dem och då kunde det gå bra för mig, säger han.

Under åren har han träffat entreprenörer i olika sammanhang. Patrik Rees menar att man i större utsträckning borde lyfta fram dyslexi som en styrka. 

– Det finns många som lyckats betydligt bättre än jag som har dyslexi. Det finns så många andra entreprenörer som har det också, säger han.

Varför tror du att ni lyckas? 

– Jag vet inte, jag vet att jag var uträknad och att det är flera lärare som nu efteråt frågat hur det kunde gå så här bra. Men entreprenörer kanske har en kreativ ådra att göra någonting annat. Jag sålde tidningar, julgranar och allt som gick att sälja, säger Patrik Rees.

– Det kanske blev så att jag vill lyckas på något annat sätt, någon form av revanschlust. Dels för mig själv och dels för att visa andra att jag duger.

Och det gick bra för Patrik. Han grundade Bygghemma.se, han har varit med och byggt upp Snusbolaget som för en dryg månad sedan gjorde en stor affär, är med och utvecklar Tofta Strand samt ishotellet i Jukkasjärvi och är involverad i flera andra e-handsbolag som Babyland, Proteinbolaget och Bole. Under 2018 omsatte hans bolag runt 1,5 miljarder kronor. 

– Det som driver mig varje dag är att få träffa härliga människor, se bolag utvecklas och se duktiga personer växa. Jag tror inte Zlatan ännu spelar fotboll för pengarna, han gör det för att det är kul. Jag är inte Zlatan, men jag tycker det här fortfarande är väldigt roligt. Jag kan se en affärsmöjlighet i en soppåse. Jag är inte bra på att ta det lugnt och vara en förvaltare, säger Patrik Rees.

Han är väldigt glad över den utveckling som funnits i Snusbolaget. För några veckor sedan genomfördes en storaffär där man gick samman med svenska snusåterförsäljaren Northerner. Sammanslagningen resulterade i ett nytt bolag som döptes till Haypp Group. Snusbolaget var ett av de första bolagen som han gick in i efter försäljningen av Bygghemma.

– Det har varit helt fantastiskt. Det var två unga killar som startade det när de gick i skolan. Det har varit en rolig resa och vi är till exempel en av Gotlandssnus största kunder, säger han. 

De bolag som du själv äger har sitt säte på Gotland – var det självklart? 

Jag kunde ha tjänat massa pengar på att lägga det i andra kommuner, så är det. Men jag vill göra det här och förhåller mig till de förutsättningarna som finns. Jag skatteplanerar inte genom att ha vinning och lägga det någon annanstans, säger han. 

Nu står han dock inför ett vägskäl. Patrik Rees funderar på hur han ska kunna ta nästa steg med sina bolag. Hans tanke är nu att öppna ett investeringskontor i Visby.

– Jag tänker mig ett investeringskontor som arbetar med att förvärva och utveckla bolag. Det ska vara runt 10-15 anställda och jag har redan börjat höra mig för lite. Det är ju jättebra om vi kan ha vårt säte på Gotland, säger Patrik Rees. 

Patrik Rees menar att dyslexin är något som fått honom att kämpa ännu mer för att lyckas.
Patrik Rees menar att dyslexin är något som fått honom att kämpa ännu mer för att lyckas.
Om superentreprenören

Namn: Patrik Rees.

Ålder: 51 år. 

Familj: Frun Kristin, samt barnen Hampus, Ida och Alvin. 

Egna bolag: e-Business Partner Norden AB och Eastcoast capital. 

Ordspråk: ”Det är finns tre ord som jag alltid har med mig och det är proaktiv, konkret och sympatisk. Det är tre värdeord som jag alltid har med mig in i mina bolag”.

Fritidsintressen: Åker mycket skidor, spelar golf och umgås med familj och vänner. 

Favoritplats: Gotland, såklart.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!