Dyrare diesel slår hårt mot bönder
- Det känns som ett svek mot svenskt lantbruk. Det säger Stig Pettersson, LRF:s regionchef på Gotland, om regeringens energiproposition.Om den genomförs kommer det att innebära en merkostnad på runt 25 000 kronor om året för ett gotländskt genomsnittsjordbruk.
Foto: Petra Jonsson
Den innehåller ett antal ekonomiska styrmedel för att bland annat sänka utsläppen av koldioxid.
Ett är att höja skatten på diesel med sammanlagt 40 öre litern i två steg.
1:90 per liter
Men den stora fördyringen för lantbrukarna, som använder mycket diesel till traktorer, skördetröskor, skogsmaskiner med mera, är att återbetalningen av koldioxidskatten på diesel föreslås att bli sänkt, från dagens 2:38 kronor per liter till 90 öre litern år 2015.
Det är en fördyring för lantbrukarna på 1:48 kronor litern, och tillsammans med 40 öres högre dieselskatt blir det cirka 1:90 per liter.
Tillsammans med andra delar av förslaget beräknas det kosta de svenska lantbrukarna 1,1 miljarder kronor om året från 2015.
Det får Lars-Göran Pettersson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, att ta till storsläggan i sina kommentarer.
"En krigsförklaring"
- Det är helt oacceptabelt. Vi tycker att det är nära nog en krigsförklaring mot oss bönder, säger han till nyhetsprogrammet Rapport i SVT.
Stig Pettersson, regionchef för LRF på Gotland, är också mycket kritisk.
-Det känns som ett svek mot svenskt lantbruk. Som förslaget ser ut blir det en kraftig urholkning av lönsamheten. Det kommer att kosta de gotländska jordbruken 40 miljoner kronor om året, säger Stig Pettersson.
"Helt förkastligt"
Bengt Wejde vid Gervalds i Hogrän använder cirka
10 000 liter diesel om året i sitt jordbruk. För honom blir det alltså en merkostnad på runt 20 000 kronor om året från år 2015, om propositionens förslag genomförs.
Det är naturligtvis inget som han uppskattar.
- Jag känner mig besviken. Det drabbar oss som tar fram livsmedel och som måste kunna försörja oss på det. Om återbäringen av koldioxidskatten tas bort är det helt förkastligt, säger han.
Kemisk bekämpning
Samtidigt känner han sig kluven.
- Jordbruket behöver de inkomster vi kan få, men vi vill också värna miljön. Jag är inte emot att man sätter in åtgärder för att minska de negativa effekterna av utsläppen. Men jag tycker att jordbruket får ta för stor del.
Bengt Wejde pekar också på andra effekter av förslaget.
- Det blir svårare för det ekologiska jordbruket. Där jobbar man mer med mekanisk bekämpning av ogräset, vilket drar diesel. Det kan bli att vi tar till kemisk bekämpning i större utsträckning.
Kör bränslesnålt
Men han nämner också att det finns vägar framåt.
- Det finns kurser i "eco-driving". Hur man kör har stor betydelse för förbrukningen.
- Ett annat sätt är att det kommer fram snålare motorer. Jag har själv en bränslesnål traktor och en bränslesnål skördetröska, säger Bengt Wejde.
Se även sidan 8
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!