Dubbla vinster för gotländska carbonara-boken

I våras släpptes boken ”Carbonara: Kärlek, strider och myter”. Under november månad har den rönt stora framgångar och prisats av både Svenska måltidsakademien och Gourmand awards.
– Jag är glad att ens någon köpt boken, säger författaren Jesper Borgenstrand.

Jesper Borgenstrand tillagar en av många varianter av en carbonara.

Jesper Borgenstrand tillagar en av många varianter av en carbonara.

Foto: Johannes Svärd

Gotland2024-11-24 15:01

Nyheten i korthet

  • Jesper Borgenstrands bok "Carbonara: Kärlek, strider och myter" har vunnit priser från Svenska måltidsakademien och Gourmand awards i november.
  • Boken, som Borgenstrand skrev tillsammans med kocken Mikael Bror Näslund, utforskar pasta carbonara och dess olika varianter.
  • Boken kommer nu att tävla i en internationell final i Portugal nästa år genom Gourmand awards, med chans att bli bäst i världen inom sin kategori.

Somiler, poddare och numera prisad matboksförfattare. I våras släpptes Jesper Borgenstrands bok ”Carbonara: Kärlek, strider och myter” och under november månad har boken gjort ett rejält avtryck – bland tunga matkännare. 

– Det känns verkligen jätteroligt. Det här är ju inget som man förväntar sig innan så det känns verkligen kul, säger han.

Svenska måltidsakademien delar varje år ut priser i utmärkelsen Årets svenska måltidslitteratur. Kategorin ”essäer” kammades hem av carbonara-boken, skriven av Jesper Borgenstrand tillsammans med kocken Mikael Bror Näslund. Vidare vann boken också Gourmand awards inom kategorin ”italian”. Genom detta pris kommer boken också tävla på en internationell final i Portugal nästa år och kan bli bäst i världen inom samma kategori.

– Det är en så väldigt smal bok, det är det som gör att den sticker ut när olika tyckare ska utse vinnare i sådana här tävlingar. Det skrivs så otroligt många kokböcker, men det är inte så många som ser ut som just den här. Det sticker ut och verkar ha gått hem.

I boken utforskar Borgenstrand vad en pasta carbonara är, vad den kan vara och hur man kan utveckla rätten. Boken bjuder olika recept och varianter som blandas med historia och kuriosa.

Extra rolig tycker han att utmärkelsen från Svenska måltidsakademien är.

– Den slår nog högst ändå. Där sitter Carl Jan Granqvist och Christina Möller med, som ju är extremt starka namn inom svensk gastronomi. Det skämtar man verkligen inte bort. Det är på riktigt.

undefined
Jesper Borgenstrand beskriver carbonara som ”universums godaste maträtt”.

Finalen i Gourmand awards avgörs i Portugal i juni 2025; det är med skräckblandad förtjusning som gotlänningen deltar där. 

– Boken är ju lite hädisk. Så det är lite läskigt. Då får jag träffa massa italienare som förmodligen har ett och annat att säga om boken. Jag får ha ögon i nacken. 

När du tittar dig i spegeln på morgonen nu, är det matboksförfattaren du ser då?

– Haha, jag har faktiskt börjat presentera mig så som en rolig grej.

Enligt författaren själv så har boken sålt bra, men ännu inte genererat några miljoner på kontot. Det har dock stimulerat ådran att skriva fler böcker och en sådan om korv stroganoff står näst på tur. 

– Vi vill fortsätta göra böcker om specifika recept. Korv stroganoff är ju ännu mer folkligt, så det kan bli riktigt kul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!