Somiler, poddare och numera prisad matboksförfattare. I våras släpptes Jesper Borgenstrands bok ”Carbonara: Kärlek, strider och myter” och under november månad har boken gjort ett rejält avtryck – bland tunga matkännare.
– Det känns verkligen jätteroligt. Det här är ju inget som man förväntar sig innan så det känns verkligen kul, säger han.
Svenska måltidsakademien delar varje år ut priser i utmärkelsen Årets svenska måltidslitteratur. Kategorin ”essäer” kammades hem av carbonara-boken, skriven av Jesper Borgenstrand tillsammans med kocken Mikael Bror Näslund. Vidare vann boken också Gourmand awards inom kategorin ”italian”. Genom detta pris kommer boken också tävla på en internationell final i Portugal nästa år och kan bli bäst i världen inom samma kategori.
– Det är en så väldigt smal bok, det är det som gör att den sticker ut när olika tyckare ska utse vinnare i sådana här tävlingar. Det skrivs så otroligt många kokböcker, men det är inte så många som ser ut som just den här. Det sticker ut och verkar ha gått hem.
I boken utforskar Borgenstrand vad en pasta carbonara är, vad den kan vara och hur man kan utveckla rätten. Boken bjuder olika recept och varianter som blandas med historia och kuriosa.
Extra rolig tycker han att utmärkelsen från Svenska måltidsakademien är.
– Den slår nog högst ändå. Där sitter Carl Jan Granqvist och Christina Möller med, som ju är extremt starka namn inom svensk gastronomi. Det skämtar man verkligen inte bort. Det är på riktigt.
Finalen i Gourmand awards avgörs i Portugal i juni 2025; det är med skräckblandad förtjusning som gotlänningen deltar där.
– Boken är ju lite hädisk. Så det är lite läskigt. Då får jag träffa massa italienare som förmodligen har ett och annat att säga om boken. Jag får ha ögon i nacken.
När du tittar dig i spegeln på morgonen nu, är det matboksförfattaren du ser då?
– Haha, jag har faktiskt börjat presentera mig så som en rolig grej.
Enligt författaren själv så har boken sålt bra, men ännu inte genererat några miljoner på kontot. Det har dock stimulerat ådran att skriva fler böcker och en sådan om korv stroganoff står näst på tur.
– Vi vill fortsätta göra böcker om specifika recept. Korv stroganoff är ju ännu mer folkligt, så det kan bli riktigt kul.