Drömmen om ett eget bryggeri

Nära. Öl bryggt av familjen, serverat i glas tillverkade av       familjen på familjekrogen i Visby förstärker känslan av lokalproducerat.

Nära. Öl bryggt av familjen, serverat i glas tillverkade av familjen på familjekrogen i Visby förstärker känslan av lokalproducerat.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2012-04-07 04:00

Mattias Niklasson korkar upp en flaska och häller den bärnstensfärgade ölen elegant i ett glas. Skummet stiger som det ska och Mattias ser nöjd ut. Snart har det gått tio år sedan han och Laura köpte det stora huset på Järnvägsgatan i Klintehamn. Centralt snett mittemot Konsum, med en jättestor trädgård fylld av lummiga lövträd. De har fyra barn och jobb båda två. Laura är sektionschef på Skatteverket i Solna, Mattias narkossjuksköterska på Falck ambulans. Han är stationerad på ambulanshelikoptern och transporterar varje arbetspass ett antal gotlänningar, oftast hjärtsjuka till Karolinska i Solna.

Hade det inte varit för de gemensamma drömmarna hade livet varit perfekt.

2006 fick hela familjen möjlighet att tillbringa tre månader i Thailand och Malaysia. Mattias fick en bok på engelska med sig på resan, "How to brew" - om konsten att lyckas brygga sitt eget öl.

- Jag läste boken från pärm till pärm, säger Mattias.

När familjen kom hem från sin resa började han experimentera och jäsa. Att brygga öl är lika delar hantverk och kemi där 70 procent handlar om god hygien om man ska lyckas.

- Någonting har man väl lärt sig av operationssköterskorna, de är väldigt noggranna, säger Mattias.

Laura insåg efter ett tag att det bara var att hänga på, om hon skulle hinna umgås med sin man. I dag sju år senare kan de båda två konstatera att de haft otroligt roligt tillsammans och att de hunnit lära sig en hel del om konsten att framställa riktigt gott öl.

Laura och Mattias drömmar börjar nu bli verklighet. Till jul kan de i bästa fall tappa upp sitt första öl från det egna bryggeriet i Klintehamn.

Att tillverka gott öl är inte enkelt. Och det som svenskarna vårdslöst brukar kalla "stor stark" kan vara oändligt mycket finare än namnet antyder. Genom kombinationer av tusentals olika jästsorter, hundratalet humlesorter och vattenkvalitéer påverkas smaken. Det öl som Laura och Mattias tänker tillverka blir en så kallad ale, där själva jäsningen skett i rumstemperatur i den övre delen av jäskaret.

- Det blir en öl som smakar mer, och som lämpar sig att tillverkas på vårt gotländska vatten, säger Mattias och menar att det just är vattnet som faktiskt gör att Guiness bryggs i Dublin och en tjeckisk pilz i Pilzenområdet, där vattnet är oerhört fattigt på mineraler.

Malten ska de mala själva och ölen från Klinte kommer möjligen att påminna om Brooklyn India Pale eller Bedarö Bitter från Nynäshamns ångbryggeri. Satsningen hoppas de ligger rätt i tiden, när öl blivit trendigt och är på frammarsch.

- Gå på en ölprovning. Man blir helt fascinerad över hur många olika smaker det finns. Kladdkaka med en stout, det är fint det, säger Mattias.

På vin- och matmässan i Älvsjö träffade Laura och Mattias för några år sedan bryggmästaren från världskända Brooklyn Brewery i New York, som sedan starten 1988 snabbt gjort succé.

- Han var helt fantastisk. Det blev en vändpunkt för oss, konstaterar Mattias.

Sedan dess har han hunnit med flera kurser, bland annat för SM-vinnaren 2007 i hembryggning.

- Det händer mycket nu, kombinationer av fin mat och öl finns ju i varenda mattidning, säger Laura Niklasson.

Nu tar Laura och Mattias hjälp av hennes bröder för att förverkliga planerna på bryggeriet i Klinte.

På väggen hänger färgglada etiketter från sedan länge nedlagda Klinte bryggeri. Vad familjen Niklassons bryggeri ska heta är inte bestämt och alla tillstånd är inte klara. Men det faktum att Lauras bröder driver saluhall och bar i Hästbacken i Visby förenklar projektet en hel del. Ölen, ungefär 50 liter per vecka till att börja med, ska tappas på fat och serveras till restauranggästerna i Visby.

- Vi tror på det lokala med kvalitet och njutning. Det känns jätteskönt att man vågar testa ölet inom familjen. Vi har tänkt på det här så himla många år, och det blir så mycket roligare när man vet att Saluhallen säljer till intresserade kunder, säger Laura.

Det faktum att själva dricksglasen dessutom designats och blåsts av Jennie Olofsson, svägerska till Laura, gör inte känslan av lokalproducerat mindre.

Om allt går som planerat kommer Laura och Mattias att kombinera sina jobb på Skatteverket och i ambulanshelikoptern med professionell tillverkning av öl som hobby. De är överens om att skynda långsamt, vilket innebär att de startar tillverkningen i blygsam skala i vad som kommer att bli ett av Sveriges minsta bryggerier. Sedan får marknaden avgöra framtiden.

- Hobbyn ger en annan dimension i livet, det här är något som vi är intresserade av båda två, säger Laura och Mattias Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om