Drömmen blev verklig för tvillingsystrarna

Deras farmor Mary Österman hade hembageri på Blidö i Roslagen. Tvillingsystrarna Therese och Kristin blev inte kvar därhemma utan hamnade så småningom på Gotland och har just återöppnat ett av Visbys kaféer med väldigt gamla anor.

Gotland2005-06-09 06:00
"Strykan" eller Kafé Strykjärnet har fått en renässans.
Med vemod stängde Elsa Gardelin stället i mars 1967 efter att ha drivit det i 17 år tillsammans med maken John.

Arbetarkafé
Elsa Gardelin nämner i en gammal tidningsartikel att hon trodde det varit kafé där i 50 år. Hon berättade också att det först och främst var ett arbetarkafé, klockan 9 varje morgon kom elektriker, rörmontörer och andra yrkesgrupper och samlades vid stamborden och de som inte kom dit och hämtade kaffekorg.
En sådan korg finns kvar idag.
-Vi är så glada att vi hittade den, säger Therese och visar upp korgen med nummer 31 och kaféets namn. Numera står det blommor i korgen.

Tolv år i Holland
Therese Österman Uijterlinde och maken Johan Uijterlinde köpte det säregna lilla huset i fjolhöstas. Fasaden mot Wallérs plats har formen av ett strykjärn och när kaféet för många år sen skulle ha ett namn tyckte någon att strykjärnet var bra för huset såg ju ut som ett strykjärn och så blev det.
- Jag har bott i Holland i tio-tolv år, maken Johan kommer därifrån, säger Therese. Både jag och Kristin har haft drömmar om eget kafé. Hon bor i Visby med sin familj och är lärare här.
Therese och Johan visste inte, när de började fundera på att köpa huset och driva kafé där, att det hade gamla anor som kafé.
- Det var lycka när vi fick veta det, säger Therese. Så har vi ju "kaferötter" också eftersom farmor hade hembageri och vi har tagit med en del av hennes gamla kakfat hit.

Besökare
Systrarna är överens om att ta vara på det gamla, både när det gäller huset och verksamheten där.
- Det är så roligt när det kommer in besökare som minns hur det var när det var kafé här förra omgången, säger Kristin. Det skulle vara roligt om nån har kvar porslin härifrån, det lär ha stått "Strykjärnet" på det, men nåt sånt har vi inte hittat.
I gamla tidningsartiklar berättas också att "Strykan" var första Visbykaféet, som skaffade tv på 1950-talet. Elsa Gardelin försäkrade att där var fullt av folk när de körde 10 000-kronorsfrågan på lördagskvällarna. Då fick de ta in extrastolar och möblera om så att alla besökare kunde se tv:n.

Tio anställda
På nationaldagen i måndags öppnade åter "Strykan", nu blir det inte samling framför nymodiga tv:n utan mera för besökarna att känna stämningen och framöver vara med om bland annat gammaldags kafferep eller äta några av de Holland-inspirerade smörgåsarna.
Kristin bakar allt bröd och hoppas kunna kombinera rörelsen med lärarjobbet i höst. Tvillingarnas mamma arbetar också där och i sommar kommer de att ha cirka tio personer anställda.
Kristin och Therese är överens om att förverkliga sina drömmar under ett prövoår och naturligtvis hoppas de på fortsättning också.
I Waldemar Falcks bok "Visby förr i tiden" nämns att huset ägdes av kopparslagare C.F. Hultman på 1870-talet och att skylten med en kopparbunke hängde i hörnet mot Hästgatan. I en bebyggelseinventering över Visby innerstad nämns att huset byggdes under 1700-talets andra hälft och att östra gaveln är mycket smal med brant takfall, vilket ger huset dess namn Strykjärnet. Redan 1697 nämns tomten med då fanns endast ett trähus och vagnslider där. I huset har även varit snickeri en tid innan det blev kafé.
Det gamla köket, bakom serveringslokalen, är idag endast diskkök, medan nytt kök inretts i källaren. Det finns, förutom platser inne, även platser att sitta ute, både framför huset och bakom på en ny altan med havsutsikt, liksom på uteplats utanför husets källarplan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om