Mitt på Paviljongsplan, lite vid sidan av vimlet i Almedalsveckan, kom "Mitt köks Sverigeresa" till Visby. Årets kock 2007, Tommy Myllymäki och Jens Dolk, känd mat- och vinkännare, reser runt i Sverige med tv4 och gör matprogram.
- Här valde vi småkakor, eller pirrvittar, säger Jens Dolk. Det verkar vara populärt på Gotland.
Och visst är det så. I juryn fick de hjälp av Ulla Thomasson och Riina Noodapera från Hushållningssällskapet.
Istället för socker
De sitter och diskuterar olika sätt att ersätta sockret i småkakorna.
- Man kan till exempel få en bra kaksmet med valnötter eller honung, säger Riina Noodapera.
De kakor som var inlämnade fick varierande poäng av juryn. Där fanns både riktigt fina kakor och de som var smuliga och torra. Spritsar, lummelundagrottan, salmbärsgrottan och duppskorpar, var några exempel.
- De där skorporna till exempel skulle man ha haft ett gott dessertvin att doppa dem i. Det är därför de kallas duppskorpar, säger Riina Noodapera.
Kakpus’n
Och naturligtvis fanns Gutamålsgillets "Kakpus´n" med på bordet. I händelse av att juryn inte skulle orka sätta i sig alla tolv sorterna.
Mitt köks Sverigeresa åker för andra året runt på sju olika platser i Sverige.
- Vi lagar mat av lokala råvaror och bjuder in lokala odlare och uppfödare som får berätta om sina produkter, säger Tommy Myllimäki.
Nyhetsmorgon
Med på resan har de en lokal restaurang där de även bor under sju veckor. Där serveras lunch och middag på de olika orterna och det hela sänds i nyhetsmorgon varje dag.
- Gotland och Jämtland har förstått att maten är en del av turismen. Och Gotland är ju särskilt känt för lamm och sparris, säger Tommy Myllimäki. Det finns människor i Sverige som inte har varit på en bondgård i hela sitt liv. De har inte en aning om vad de köper för mat.
Lokala produkter
Meningen med deras resa är att informera om lokala produkter och att få oss mer medvetna om vad vi faktiskt har för råvaror i Sverige.
- Det är lokalbefolkningen som stöttar och handlar. Då får odlarna och uppfödarna pengar och kan växa och bli bättre. Det handlar om att lokalbefolkningen ska vara stolta över sina produkter, säger Jens Dolk.
Det hela omramades av en gotlandsmarknad där ett 20-tal odlare deltog.
På andra plats i kaktävlingen kom Kerstin Sjöberg med sina "pirrvittar" och på tredje plats Kerstin Wahlgren med spritskransar.
Åskvädret hade slagit ut telefonerna så arrangörerna fick endast kontakt med Kerstin Wahlgren som kunde komma och ta emot sitt pris.