Dörr öppnas för samarbete
Kommunstyrelsen vill inte ställning för eller emot ett kalkbrott i Bunge. Ännu.Vattenfrågan avgör. Bästeträsk måste tryggas som vattentäkt.Dessutom öppnar man dörren för samarbete. Norra Gotlands hushåll kan komma att få sitt vatten från kalkbrottet.
Svenska botaniska föreningen, Gotlands länsstyrelse och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd har sagt nej.
Tekniska nämnden tyckte inte beslutsunderlaget räckte för att ta ställning.
I torsdags skulle kommunstyrelsen, KS, säga sitt och efter mötet sammanfattade ordförande Eva Nypelius, (c), de resonemang som lett till ett enigt yttrande.
Riksintressen
KS anser att det är av yttersta vikt för näringslivet att Nordkalk får tillgång till Ducker, som sägs vara den enda exploaterbara brytplatsen.
- I slutänden handlar det kanske inte bara om arbetstillfällen på Nordkalk, utan om stenindustrin i stort på Gotland. Då pratar vi om 500 arbetstillfällen, säger Eva Nypelius.
Ur det perspektivet är Duckerbrottet av riksintresse. Områdets miljö- och naturvärden är också riksintressanta.
Exploatering
Vilket nationellt intresse som väger tyngst, det ska dock Miljödomstolen och regeringen - inte kommunstyrelsen - avgöra, säger Eva Nypelius.
Hon konstaterar att KS känner sig trygg med de miljömässiga försiktighetsprinciper och -åtgärder Nordkalk redovisat.
- Utifrån dem bör det vara möjligt att samordna naturintressen med kalkbrytning, säger Eva Nypelius.
Kommunen förordar "kompensatoriska åtgärder", att ibland tillåta exploatering i utbyte mot ökat bevarande på annat håll.
Sysselsättning och miljö åsido. I slutänden var det vatten som i torsdags fick KS att vänta med att ta ställning.
Norra Gotland har redan i dag stora problem med vattenförsörjningen. Frågan är om och hur kalkbrytning i Bunge påverkar grundvattnet och vattentäkten Bästeträsk. Nordkalk har inte svarat tillräckligt bra på den frågan, tycker KS.
Därför begär kommunstyrelsen en kompletterande bedömning. Det är främst inom fyra områden man vill ha mer information, vilket GA berättade om i går
Vatten från brottet
KS vill också undersöka om det vatten som skulle pumpas bort från ett eventuellt kalkbrott, kan komma de boende på norr till godo. Man har tittat på finska Uleåborg, där en tredjedel av befolkningen får sitt vatten från en kalkstenstäkt.
- Det kan innebära ett samarbete kring vattenfrågan. Det ligger ju i allas intresse att vattenfrågan får en lösning. Företaget är beroende av det, säger Eva Nypelius.
Hon konstaterar att det inte är några små frågor man bett Nordkalk förtydliga. En redan lång process kan komma att bli ännu längre, innan frågan avgörs av Miljödomstolen.
- Oavsett vilket beslut det blir, så lär det bli överklagat, säger Eva Nypelius.
KS säger nej till så kallat verkställighetsförordnande. Om Nordkalk får ja men beslutet överklagas, får man inte bryta medan ärendet utreds.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!