Donnerlärare vill starta ny friskola
Redan nästa höst kan ytterligare en friskola ha etablerat sig i Visby. Tre lärare på Donnergymnasiet i Klintehamn vill starta "Guteskolan", med undervisning i klasserna 6 till 9 och en gymnasial frisörskola.Lärarna bakom Guteskolan vill erbjuda högstadieeleverna en roligare skola som skapar ansvarstagande elever.
Alla tre jobbar sedan flera år på Donnergymnasiet i Klintehamn. Jerry Engström är tillförordnad rektor, Anna Engström ansvarar för barn- och fritidsprogrammet och Magnus Håkansson är lärare i naturkunskap och tyska.
Donnergymnasiet står som förebild för Guteskolan. På Donner förväntas eleverna ta stort ansvar för sina egna studier, men Jerry Engström tycker att de elever som kommer till skolan många gånger inte är rustade för att klara det.
Börjar från sexan
På den skola som de planerar, vill de ge eleverna en bra grund för självständigt arbete. Skolplanen ska följas förstås, men den ger generöst utrymme för möjligheter att arbeta med projekt av den form som man har på Donnergymnasiet.
- Eleverna ska inte arbeta med mer än två projekt under en och samma dag, säger Jerry Engström.
Guteskolan har ansökt om tillstånd för att undervisa 200 elever i klasserna 4-9, samt en klass med elever från gymnasiets hantverksprogram med frisörinriktning. Men Jerry Engström förklarar att man inledningsvis bara tänker ta in barn från klass sex och uppåt.
Flextid i Guteskolan
Han beskriver hur det är tänkt att en skoldag på Guteskolan ska se ut:
- Vi ska ge eleverna en flexibel start på dagen. De kan välja mellan att börja klockan åtta eller klockan tio på morgonen. Kommer de klockan åtta så slutar de klockan tre. Börjar de senare så får de gå kvar till klockan fem.
Under flextimmarna ska eleverna ha matematik och svenska, resten av dagen ska de arbeta med projekt i "verkstäder".
Elever från olika klasser arbetar tillsammans, men den egna "klassen" ska också få sin tid. Minst en timme om dagen ska eleven vara med sin klass och den mentor som ansvarar för att eleverna får den undervisning som de ska ha.
Guteskolan siktar på att ha en inriktning mot arbetslivet. Eleverna ska ha mycket praktik, uppdrag och studiebesök på arbetsplatser.
- Vi vill att de ska få klart för sig vad de själva vill.
Lokalfrågan är ännu inte löst. Guteskolan har tittat på lokaler i kontorshuset bredvid Lernia på Broväg i Visby, men eftersom de ännu inte har något tillstånd för att starta har de inte kunnat teckna kontrakt med kommunen.
Här finns ingen riktig skolgård, men elever på högstadiet klarar sig bra ändå, anser Jerry Engström.
I nära anslutning till den planerade skolan finns fina omgivningar som de vill använda sig av. NO-salar får man hyra av Donnergymnasiet i Klinte, men lokaler för idrott och skolmaten är andra frågor som återstår att lösa.
Ser till elevernas behov
Guteskolan tar form samtidigt som elevantalet på grundskolan minskar, men gänget bakom Guteskolan har gjort en marknadsundersökning och är så gott som säkra på att de kommer att få 20 elever till varje klass.
Jerry Engström har själv försökt få plats för egna barn på Atheneskolan i Visby, men där är det kö. Med 20 barn i varje klass kan Guteskolan starta - om de får skolverkets tillstånd.
Tror inte på urholkning
Att ytterligare en friskola i Visby skulle urholka elevunderlaget så kommunen tvingas lägga ned högstadiet i Fårösund tror han inte:
- Det handlar ju inte om någon enorm skola. Vi kommer att kunna ta in max 200 barn. Jag har dessutom svårt att tro att elever åker ända från Fårösund för att gå på högstadiet i Visby.
- Men det är elevernas behov och inte kommunens skolorganisation som står i fokus för oss. Kommunen borde se till att deras egna skolor blev så pass bra så att eleverna stannar kvar där.
"Skolverket bestämmer"
Jerry Engström är inte överraskad av invändningarna från barn- och utbildningsförvaltningen:
- Det hade vi nästan räknat med. Vänstern är ju inte särskilt positiva till friskolor. Det hade varit roligt om kommunen hade stått bakom oss, men i slutänden är det ju skolverket som bestämmer om vi ska få starta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!