Domen blev en upprättelse

- Jag önskar att det här ska hjälpa andra barn, så att de aldrig behöver hamna i den här situationen.

Foto: ERIK G SVENSSON

Gotland2009-04-09 04:00

Det säger mamman till den mobbade pojken dagen efter den fällande domen mot Gotlands kommun.

På tisdagen kom domen som slog fast att Gotlands kommun ska betala ett skadestånd på 30 000 kronor till den pojke som hösten 2006 utsattes för allvarlig mobbning i Stenkyrka skola. Pojken var 10 år den hösten och ny i skolan. Han utsattes för sparkar och slag, elever satte krokben på honom och sa att han var ful, dum och tjock.
När mamman inte tyckte att skolan gjorde tillräckligt för att stoppa mobbningen anmälde hon saken till Skolverket och sedan har Skolinspektionens barn- och elevombud drivit skadeståndsfrågan rättsligt. I domen slog tingsrätten fast att skolan varken har utrett kränkningarna tillräckligt noggrant eller satt in åtgärder tillräckligt fort. Skolans brist på agerande innebar i stället ännu en kränkning mot pojken.

Upprättelse
Dagen efter domen är pojkens mamma mycket lättad. Rättegången och domen innebar en upprättelse för hennes son.
- Redan rättegången kändes som en seger. Där var kommunen tvungen att förklara sig, säger mamman och fortsätter:
- Min son kände sig inte trodd när han berättade om mobbningen på skolan. Där pratade de bara om hans "upplevelser". Mobbningen var jävlig, men att han inte blev trodd var fruktansvärt. Nu har man lyssnat på honom och tagit honom på allvar.
Mamman minns att hon helst ville att man skulle prata om mobbning i skolan, kalla in föreläsare och lägga upp strategier, men åtgärden från skolans sida var att skriva ett kontrakt med pojken om att han skulle kontakta skolans personal när någon kränkte honom. Följden blev att pojken satt inne på rasterna och nästan aldrig var glad när han kom hem från skolan.
Vad tycker du att en förälder ska göra om barnet mobbas i skolan?
- Man ska be om hjälp, för man fixar det inte på egen hand.
- Jag är ensamstående mamma och i den situation som vi har varit i är det jättetufft att ensam föra sitt barns talan på möten där det kommer tre-fyra personer från skolan. Be en nära anhörig vara med hela vägen. Och försök också att komma på egna lösningar.

Glad kille
För den 10-årige pojken blev lösningen att lämna Stenkyrka skola. I dag, två och ett halvt år senare, mår han bra.
- I dag är allt annorlunda. Han är en glad kille och för mig som mamma känns det jättekul att se hur glad han är när han springer iväg till skolan.
Pojken har gått vidare och efter tingsrättens dom tänker mamman också vända blad.
- Man kan inte gå runt och vara bitter. Nu får vi gå vidare. Men det är inte bara min son som har mått dåligt i skolan på Gotland och jag önskar att det här kan hjälpa andra barn så att de aldrig behöver hamna i den här situationen. Det finns verktyg att ta till när sådant här händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om