Dödens och kärlekens trädgård
I två rutor näst intill varandra i Krusmyntagårdens trädgård står dödens och kärlekens örter. Hela livet samlat på knappt två kvadratmeter.
?? Odört
En av Sveriges farligaste vildväxande örter; Odört, kan förväxlas med persilja och Körvel. Men lukten är inte alls lika angenäm. I antikens Grekland var det vanligt att använda Odört till att avliva dödsdömda fångar genom att blanda till en giftdryck. Bland annat fick Sokrates smaka på drycken som kallas för "den kalla döden", eftersom giftets verkningar påminner om förfrysning när kroppsdelarna förlamas. Inom klostren ansågs den kylande odörtsalvan för utvärtes bruk som kyskhetsbevarande, och har därför även kallats "munkarnas och nunnornas ört".
?? Stormhatt
Stormhatt är en annan mycket giftig ört. Filosofen Aristoteles valde att istället för bödelns tortyr hinka i sig en bägare med giftdryck, men av misstag fick han en dryck gjord av stormhatt, och led en betydligt plågsammare död än den som bödeln skulle ha åstadkommit. Stormhatt växer bland annat på Kreta och mellaneuropas bergstrakter. Att odla denna ört var i antikens Grekland belagt med dödsstraff, men den har även använts läkande mot både förkylning som ledsmärtor.
?? Spikklubba
Om vi fortsätter på det mörka spåret så hittar vi även Spikklubba som i mycket små doser kan framkalla raserianfall och hallucinationer. Denna mycket giftiga växt är inhemsk i Grekland och i västra Asien.
?? Besksöta
Om man blandade besksöta med fettet från döda spädbarn eller hängda människor och tillsatte belladonna, bolmört och spikklubba, så fick man den olycksaliga häxsalvan som användes under häxprocessernas mörka tid i Sverige. Men liksom många av de andra giftiga växterna hade den även en läkande effekt och användes under medeltiden även till att bota luftrörskatarr, hudsjukdomar, reumatism och nervsmärtor.
?? Gråbo
Gråbo heter ett kvarter i Visby, men det är också en trolldomsört som förr i tiden användes som abortivum. Den är vildväxande i Sverige och kallas på gotländska för dune. Ett gotländskt ordspråk lyder; "Dune är bra för både ko och kune" (dune är bra för både ko och kvinna). Den är besläktad med malörten, och om man drog upp den klockan tolv på midsommarnatten sades den besitta särskild kraft. Gråbo användes förr som medicinalväxt.
?? Kärleksört
Nog om död och mörker. Kärleksört är inhemsk i norra delen av Europa, förr brukade man hänga två exemplar av örten i takbjälken för att spå om ens käresta var något att ha. Vände de sig ifrån varandra så var det slut med kärleken, men om de istället sakta vred sig mot varandra så var det ett gott tecken.
?? Ringblomma
Ringblomma har i långa tider varit en högt uppskattad läkeört, och förr trodde man att den även kunde läka hjärtesår. Växten togs till Norden av munkarna och har använts vid allehanda kärlekskonster och drycker.
hennes kärlek.
Besöker du Krusmyntagårdens örtagård ingår en bok där gårdens alla örter och växter finns beskrivna. Fakta i denna text är hämtad ur boken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!