Djurskydd utarmas av dåliga ekonomin

Länsstyrelsen är på väg att spräcka budgeten med 3,9 miljoner kronor i år. Det får konsekvenser för djurskyddet. En vakant tjänst som djurskyddsinspektör kommer inte att återbesättas.

Gotland2011-06-11 04:00

Sedan den 1 juni har länsstyrelsen bara två djurskyddsinspektörer. Allt arbete med eget initierat arbete, planerade kontroller, har lagts åt sidan.

- Det är så länge sedan jag gjorde en planerad kontroll att jag nästan inte kommer ihåg när det var. Jo, vi kontrollerade grisproduktion förra våren, säger djurskyddsinspektören Sune Liljeström.


Många anmälningar
All arbetstid ägnas åt anmälningar om bristande djurhållning. Och de har varit många den senaste tiden. Den här veckan har länsstyrelsen tagit emot sex stycken.

Tre av dem har gällt hundar - en jakthund som inte får lämna hundgården, en hund med för liten hundgård, samt en hund som enligt anmälaren inte fått vatten i värmen.

En anmälan har gällt griskultingar som springer utanför sitt hägn, och dessutom en häst som inte har tillgång till skugga i sin hage.

När GA når Sune Liljeström är han på väg för att undersöka hur det står till med en katt. Enligt anmälan har den bara tillgång till utevistelse på ett tak.


Extrem vecka
- Anmälningarna tar all tid, särskilt den här veckan. Den har varit extrem, säger Sune Liljeström.

Fram till 1 juni arbetade tre djurskyddsinspektörer. Med länsstyrelsens ansträngda ekonomi ska varje nyanställning prövas, och när en av inspektörerna sade upp sig beslutade man att vakantsätta tjänsten.


Försämring
Ekonomin är så bekymmersam att landshövding Cecilia Schelin Seidegård kontaktat regeringen. Beslut av riksdag och regering har försämrat länsstyrelsens ekonomi med 7,8 miljoner kronor, och i ett brev beskriver hon vilka konsekvenser det får.

Förutom att djurskyddet försämras så kommer handläggningstider att bli längre, med stor risk att förvaltningslagen och andra regler överträds.

- Vi har en oerhört anorektisk organisation, säger landshövdingen.

Civilminister Stefan Attefall, med ansvar för länsstyrelserna, diskuterade problemen med Cecilia Schelin Seidegård när han besökte Gotland i april.

Samtalen har fortsatt och landshövdingen har viss förhoppning att få igenom de förslag man presenterat.

Länsstyrelsen på Gotland vill ha sitt anslag höjt med tre miljoner, och i väntan på det en utökad anslagskredit.

Man föreslår även att länsstyrelsen får nya arbetsuppgifter och att man genom det även får bidrag för myndighetsövergripande kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om