Digital-tv väcker ännu frågor

- Hur kan staten tvinga folk att betala 800 kr för att få behålla de kanaler de redan har - och som dom redan betalt för med tv-avgiften?
Det ville en person veta när helagotland.se igår bjöd in till att chatta med företrädare för digital-tv-kommissionen och nätoperatören Teracom.

Gotland2005-09-17 06:00
En annan person ville veta hur det är med mottagningsförhållandena i Ardre. Han hade grannar som har besvär med bilden.
- Enligt Teracoms mätningar så ska det inte vara några problem med mottagningen av digital-tv i Ardre. Däremot kan lokala hinder göra att enskilda hushåll kan ha problem med mottagningen om till exempel en kulle eller ett träd finns i den riktning som antennen pekar mot. Genom att flytta antennen till en annan plats så bör bra mottagning kunna erhållas, svarade Christer Lundin från Teracom.
- Det du beskriver handlar om två olika saker. TV-avgiften betalar du för det programutbud du har tillgång till (Public service) samt för innehavet av din tv. De 800 kronor du refererar till är ju för köpet av din digitalbox. Boxen behövs för att din tv (som fortfarande är analog) ska kunna ta emot den digitala signalen. Två olika avgifter alltså, blev svaret från Stina Sandell vid digital-tv-kommissionen till kvinnan som undrade över avgiften och kostnaden för boxen.

Sämre omvandlare?
Men det handlade också om det rent tekniska kring övergången och kvalitén på boxar.
- Har inte billigare boxar sämre omvandlare för analog signal till tv:n? undrade en person. Digitaltekniken kanske inte ger bättre bild/ljudkvalité? undrade en chattare.
- Det är svårt att säga hur kvaliteten är på olika boxar av olika märken. Däremot brukar vi alltid rekommendera att man ser till att boxen är testad av Teracom. Då vet vi att den fungerar i våra nät, svarade Lennart Ivarsson från Teracom.
En person ville veta hur det kom sig att gotlänningarna blev försökskaniner för digitalt-tv.
- Att Gotland blev först med digital-tv beror på att Gotlands kommun och länsstyrelsen ansökte hos regeringen om att få bli första kommun. Sedan har digital-tv-kommissionen gjort en utvärdering och föreslagit att Gotland, Gävle och Motala skulle bli första nedsläckningsetapp. Det blev också i den ordningen.

90 procents täckning
Digital-tv är för närvarande utbyggt till cirka 90 procents befolkningstäckning. Utbyggnaden pågår och vid årsskiftet 2005/2006 kommer cirka 98 procent av befolkningen att kunna ta emot digital-tv. Regeringen beslutade att Gotland, Gävle och Motala ska ingå i den första nedsläckningsetappen efter förslag från digital-tv-kommissionen. Gotlands kommun och länsstyrelsen har i brev till regeringen skrivit att de vill bli först. Så har det också blivit, förklarade Teracom vidare.
- Om man väljer att inte koppla upp sig på det digitala nätet på Gotland fast ändå behåller sin tv för video/dvd-visning måste man ändå betala tv-avgift?
Beslutet om att övergå till digitala sändningar klubbades vad jag förstår för två år sen vilket ger en ganska stor marginal för beslutsfattarna att ändra lagstiftningen för vad som gäller avgift för tv-mottagare i Sverige.

Betalar för tv-innehavet
- Det spelar ingen roll vad du tittar på på din tv, det är tv-innehavet som du betalar en avgift för. Det är ett politiskt beslut.
Så fortsatte chattande med frågor om det mesta kring övergången till digital-tv som sker nu på måndag. Det kommer att vara svart i ruten under dagen. Först klockan 18.00 kommer man att kunna se sina tv-program igen. För vissa kanaler, som SVT, måste man göra en kanalsökning på sin box eftersom man flyttar dessa kanaler till en lägre frekvens.

Information i helgen
I dag, lördag och på söndag finns det möjlighet att informera sig om digital-tv vid Östercentrum i Visby där representanter för digital-tv-kommissionen kommer att finnas.
På måndag finns kommissionen i Almedalsbiblioteket och då kommer även Radio Gotland att ha ett telefonväkteri med kommissionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om