DG:s tidigare fartyg har slagits sönder

Destination Gotlands tidigare fartyg Patricia Olivia har slagits sönder mot en vågbrytare i Spanien.

Katamaranen, som tidigare hette Patricia Olivia, har slagits sönder mot en vågbrytare.

Katamaranen, som tidigare hette Patricia Olivia, har slagits sönder mot en vågbrytare.

Foto: Andreas Häglund/Youtube/Montage

Gotland2019-09-13 10:17

Det är nog många gotlänningar som minns katamaranen Patricia Olivia med skräckblandad förtjusning. Fartyget gick i Gotlandstrafiken under sommarperioderna 1997 och 1998. Först i Nordströms & Thulins regi och därefter hyrdes den ut till Gotlandsbolagets nybildade bolag Destination Gotland som tagit över trafiken. 

2011 döptes fartyget om till Pinar Del Rio och har under de senaste åren gått i trafik i Medelhavet. Den 17 augusti gick fartyget på grund, sannolikt på grund av hårt väder, vid en klippa när det skulle gå in i hamnen Denia i spanska Alicante. 

Lite mer än tre veckor senare gick ena pontonen dessutom sönder. Då började katamaranen sjunka och under natten till torsdagen slogs delar av fartyget dessutom sönder mot vågbrytaren i hamnen, vilket bland annat uppmärksammats av spansk media.

– Den finns nog i många gotlänningars hjärtan, säger Gotlandsbolagets nuvarande vd Håkan Johansson något skämtsamt om katamaranen. 

Fartyget har dock haft en stor betydelse för honom personligen.

– Det var faktiskt där som jag för första gången träffade min fru Madeleine, säger Håkan Johansson, som på den tiden reste på fartyget som en vanlig resenär.

De katamaraner som varit i Gotlandstrafiken har under åren kritiserats för att inte vara så stabila. Många passagerare har drabbats av sjösjuka. 

– Bornholmstrafiken har haft stora problem med sin nya katamaran. Det är väldigt mycket opinion kring problemen som funnits där och de har inte satt i stabilisatorer. Än i dag, mer än 20 år efter Patricia Olivia, visar det sig att Östersjön inte är lämplig för en katamaran, säger Håkan Johansson. 

Kommer vi att få se en katamaran i Gotlandstrafiken igen? 

– Det kanske kommer ny teknik och andra sätt att köra en katamaran i framtiden. Men i dagsläget ser jag inte det som sannolikt, säger Håkan Johansson. 

Patricia Olivia i Visby hamn.
Patricia Olivia i Visby hamn.
Karta: I hamnen Denia har katamaranen förstörts
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!