DG till Trafikverket: Sänk biljettpriserna

Destination Gotland anser att Trafikverket har ekonomiskt utrymme för att sänka biljettpriserna på färjorna, något som Trafikverket inte håller med om.

Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2015-02-14 11:55

Biljettpriserna på färjorna är en evigt pågående diskussion på Gotland. Den senaste tiden har debatten återigen blossat upp ordentligt, och nu riktar Destination Gotland kritik mot Trafikverket, som de anser har ekonomiskt utrymme för att göra biljetterna billigare. När de båda parterna 2011 tecknade ett avtal för färjetrafiken till Gotland för åren 2015-2016 blev kostnaden lägre för Trafikverket än tidigare, närmare bestämt drygt 70 miljoner kronor. Destination Gotland gjorde då en "kraftfull hemställan" i avtalet om att den besparingen som Trafikverket gjorde skulle användas för att reducera biljettpriserna utanför högsäsong.

– Det här var en del i korttidsavtalet som tecknades 2011, och vi ansåg att de här pengarna skulle användas till att stimulera resandet till och från Gotland året runt, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius.

Även om en hemställan inte är juridiskt bindande, utan snarare kan ses som en begäran, är Christer Bruzelius besviken över hur Trafikverket hanterat frågan.

– Vi har med jämna mellanrum påmint Trafikverket om att vi gjort den här hemställan, och vi har hela tiden fört fram att vi tycker att de ska tillmötesgå den. Det har dock inte skett, och de har från början intagit en avvaktande ställning till det här.

Hur mycket skulle det märkas på biljettpriserna om Trafikverket gjorde verklighet av er hemställan?

– Det skulle ju märkas ordentligt, specieltl om man lägger det utanför högsäsongen. Det skulle ju kunna öka det totala resandet till och från Gotland.

Trafikverket menar att man har olika tolkningar, och man anser dessutom att man inte har möjlighet att sänka biljettpriserna.

– Destination Gotland fogade ett önskemål om att de här pengarna skulle användas till att sänka biljettpriset. Vi har svarat dem i brev, och vår inställning är att vi inte har de juridiska förutsättningarna för att kunna sänka priserna, säger Lars Hellström, Gotlandshandläggare på Trafikverket, och fortsätter:

– Vi håller just nu på med ett avtal där vi jobbar på en lösning för att kunderna inte ska behöva ta hela prisökningen som kommer med de nya svaveldirektiven. Det handlar om ungefär samma summa som Destination Gotlands hemställan gäller, och det kan ses som ett agerande där man arbetar för att priserna inte ska höjas.

Enligt Lars Hellströms preliminära uträkningar skulle svaveldirektiven innebära en generell prisökning på sju procent.

– De här åtgärderna hade vi kanske gjort även utan hemställan från Destination Gotland, men det är hur som helst en åtgärd som görs för att lindra effekterna för gotlandstrafiken, säger han.

Destination Gotland vill använda de 70 miljoner kronorna till att sänka biljettpriserna utanför högsäsong, och därmed stimulera resandet till ön året om. Hur tänker du kring det?

– Jag kan ju bara säga att pristaket bara talar om det högsta priset de får ta ut. Ser bolaget vinning i att kunna sänka priserna utanför högsäsong har de rätt att göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om