Rederi AB Gotland kommer troligen i september presentera var den nya LNG-färjan kommer att byggas, och när den kommer att anlända till Gotland. Tidigare har man uppgett att färjan kan komma att vara på Gotland 2018. Vad Helagotland.se erfar förhandlar rederiet med ett varv i Kina.
– Ingenting är klart. Vi förhandlar med möjliga varv. Jag kan inte bekräfta vilket varv det är, det brukar sällan vara en bra förhandlingstaktik, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.
2003 levererades m/s Visby och m/s Gotland till Destination Gotland. Då fick rederiet – med branschögon sett – betala ett relativt bra pris för färjorna. De kallade "Kinafärjorna" byggdes vid Guangzhou Shipyard International.
– En ny färja blir dyrare jämfört med de tidigare färjorna, säger Håkan Johansson.
Parallellt med förhandlingarna med varvet tittar man på hur lagringen av LNG ska gå till. Ett problem är att det inte kan vara för långa avstånd till färjelägena. Troligen går det inte att lagra LNG vid oljecisternerna.
– LNG måste vara minus 163 grader. Därför har de potentiella gasleverantörerna levererat ett förslag på att sätta en LNG-tank närmare färjelägena. Ett alternativ är att ha två stycken cisterner på 1 700 kubikmeter vardera.
För tillfället är LNG billigare än det bränsle som Destination Gotland, och övriga rederier, kommer vara tvungna att använda från och med årsskiftet.
– I dag är LNG ett billigare alternativ. Men vi kommer att tänka på två faktorer, dels vad som är säkrast ur ett försörjningsperspektiv och dels vad som är bäst rent kostnadsmässigt.
En viktig fråga för Destination Gotland är att ha en reservhamn. Efter flera år utan en riktig reservhamn – så försöker rederiet poängtera vikten av en reservhamn.
– Vår förhoppning är att regionen ska bidra till att lösa reservhamnsfrågan. Vi anser att det är oerhört viktigt att ha det för nyinvesteringarna till Gotland.
Om det skulle inträffa en olycka i Visby hamn som skulle göra att Destination Gotland inte kan lägga till i hamnen. Då skulle det ge rejäla konsekvenser för näringslivet.
– På bara några dagar skulle det märkas rejält i butikernas hyllor. Det är en samhällsförsörjningsfråga som varit olöst i flera decennier, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland.