Snittpriserna på färjebiljetterna kan bli lite lägre i år än förra året eftersom Destination Gotland under 2014 hamnade över det pristak som finns i avtalet med staten. Det finns dock en flexibilitet inbyggd i avtalet där man kan gå 3 procent över eller under det genomsnittliga maxpriset. Anledningen till flexibiliteten är att flera olika faktorer, som exempelvis dollarkurs och det skiftande oljepriset tillsammans med KPI, gör det svårt att sätta biljettpriserna. Under 2014 gick Destination Gotland 2,4 procent över pristaket, vilket innebär att man var inom den marginal som avtalet tillåter.
– Överskottet flyttas till 2015 och ger ett nytt genomsnittligt pris för det året, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.
Det betyder att Destination Gotland under 2015 måste försöka att "kompensera" den något för höga biljettsumman för förra året. Enligt Christer Bruzelius kommer man dock inte att sänka de dagliga priserna.
– Vi eftersträvar stabila priser och det har även visat sig att det är bra med stabila priser. Sedan kommer vi att följa utvecklingen av de olika index som styr biljettpriserna under året, och visar det sig att vi behöver göra insatser så föredrar vi att göra det under den tiden på året som vi kan locka till ett merresande utanför säsongen.
Då handlar det alltså om riktade kampanjer under lågsäsong. Christer Bruzelius säger att man under månaderna oktober till december förra året fick en ökning med 11 000 gästnätter på Gotland, något som kan kopplas till de kampanjer som bolaget hade under hösten.
– Det är väldigt värdefullt för besöksnäringen på ön att vi kan genomföra riktade kampanjer utanför högsäsong.