- Det blir ett förutsättningslöst möte där Trafikverket vill komma och träffa oss för att redovisa lite av sina tankar, säger Åke Svensson.
Även Per Lindskog, tillförordnad regiondirektör, kommer att vara med vid mötet.
Hur ser du på alternativet med statligt ägda färjor, som nu kommit upp till diskussion?
- Det var egentligen ett alternativ som fanns mycket tidigt inför den här upphandlingen, det vill säga att man skulle ha en dubbel upphandling, dels av färjorna, dels av driften. Av olika anledningar stannade man vid att det skulle vara en samlad upphandling. Anledningen till att man nu från Trafikverkets håll ser annorlunda på det, det vet jag inte, men det är något jag onekligen ser fram at höra om. Det är något jag inte alls är främmande för.
Skulle statligt ägda färjor vara bättre för Gotland?
- Då finns ju färjorna redan och då tror jag att chansen är större att man får in anbud från fler operatörer. Det som eventuellt kan tala emot, men kanske lika mycket för, är att den upphandlingstiden blir kortare än själva färjeupphandlingsavtalet. Driften kanske kan upphandlas på fem, sex år. Det är inte realistiskt att ha det på tolv år som idag.
Det skulle kunna upplevas som ett problem, spekulerar Åkes Svensson, eftersom det är önskvärt med en kontinuitet i driften. Å andra sidan kan konkurrensen vara något positivt.
- Om staten har det fulla ansvaret för färjorna så tar man också hem de eventuella fördelar som finns i att kunna skriva av färjorna på en relativt kort tid.
Det som framförallt talar för statligt ägda färjor är det gotländska kravet på 28 knops överfart. Det är ett svårt kriterium att uppfylla och innebär att det idag i stort sett bara finns en möjlig anbudsgivare.
Dramatisk omsvängning
Ted Ljungqvist, Gotlandsupproret, följer utvecklingen med spänning.
- Det är ju en väldig omsvängning jämfört med hur man har sagt från Trafikverket det sista året, att upphandlingen ska ske i konkurrens. Man har ju varit benhård och bitit sig fast i det här konstiga ställningstagandet att man kan tänka sig en hastighet på ända ner till 22 knop, säger Ted Ljungqvist som är mycket glad åt att man gjort halt i upphandlingen och förhoppningsvis tänker om.
Han beskriver Trafikverkets omsvängning, att man nu talar om alternativ som direktupphandling och statligt ägda färjor, som dramatisk så här i sista stund innan upphandlingsunderlaget skulle ha gått ut.
Minister utan mandat
Ted Ljungqvist har tillsammans med Gotlandsupproret har träffat infrastrukturministern flera gånger och pratat om Gotlands behov och farhågor.
- Efter våra uppvaktningar och den enorma opinion som då fanns för den här frågan så kom inga signaler från ministern. Vi tolkade det som att hon inte har mandat att göra någon förändring. Därför valde vi att gå till Fredrik Reinfeldt med bland annat vårt öppna brev i Svenska dagbladet i torsdags.
Även de andra partiledarna i alliansen har uppvaktats och enligt Ted Ljungqvist har bland annat Göran Hägglund meddelat att det pågår diskussioner i samordningskansliet, det vill säga nivån över infrastrukturministern.
Det viktigaste är inte ifall staten äger färjorna, om driften konkurrensutsätts eller direktupphandlas, menar Ted Ljungqvist.
- Det viktigaste är att de gotländska ståndpunkterna efterlevs. Hur det drivs och sköts är inte det viktigaste, utan att det inte blir några försämringar. Jag kan även tänka mig samägda färjor eller direktupphandling, säger Ted Ljungqvist.
Måste klassas om
Han anser att Gotlandstrafiken först och främst måste klassas om från "olönsam kollektivtrafik" till "infrastruktur". Myndigheten Trafikanalys, som gjort flera utredningar av Gotlandstrafiken under åren, kom med en ny rapport i maj i år, på uppdrag av infrastrukturministern. Den ger ytterligare ett starkt stöd för de gotländska ståndpunkterna, eftersom utredarna uttryckligen anser att "Gotlandstrafiken i första hand bör ses som en ersättning för en fast förbindelse och metodmässigt hanteras som andra infrastrukturfrågor".
- Deras slutsatser och förslag för Gotlandstrafiken betyder otroligt mycket om den realiseras. Och det fina är ju att det är en statlig myndighet som kommit fram till slutsatserna. säger Ted Ljungqvist.